• Loving-Vincent

    Loving-Vincent
  • Dikkertje Dap

    Victor-Arnolds
  • Viceroys-House

Indiase geschiedenis, Vincent van Gogh en Dikkertje Dap bij LingeFilm

GELDERMALSEN Bij LingeFilm wordt op vrijdag 29 december en op woensdag 3 januari Viceroy's house getoond. Een kostuumdrama en een liefdesdrama ten tijde van de onafhankelijkheid van India. Op zaterdag 30 december is er een extra voorstelling van Loving Vincent met bubbels en oliebollen. Deze geschilderde animatiefilm die het verhaal vertelt over de laatste jaren van Vincent van Gogh is al bijna uitverkocht. Op woensdag 3 januari draait Dikkertje Dap, een jeugdfilm over de vriendschap tussen een jongen en een giraf. Voorafgaand aan deze film zijn er KIDS-activiteiten! Alle kinderen mogen met de 2 meter hoge giraf op de foto. Ook kunnen de kinderen luisteren naar verhalen van Annie M.G. Schmidt in de voorleeshoek of een mooi dierenmasker maken. Daarnaast zijn er nog mooie prijzen te winnen met de kleurwedstrijd.

Viceroy's house speelt in de tijd van de onafhankelijkheid van India en Pakistan, vlak na de Tweede Wereldoorlog. Als laatste Britse onderkoning moet Lord Mountbatten de overgang naar de onafhankelijkheid van India in goede banen leiden. De film begint als hij aankomt in New Delhi in zijn ambtswoning, het Viceroy huis. Hij zal er gaan wonen met zijn gezin en 500 bedienden. De onafhankelijkheidsstrijd wordt hier tastbaar en het leidt tot een opsplitsing van Brits-India in het hindoeistische India en het islamitische Pakistan. Tegen de achtergrond van dit verhaal speelt een liefdesrelatie tussen een hindoe en een moslima.

65.000 frames, 125 kunstenaars en 7 jaar: dit heeft het gekost om de eerste geschilderde animatiefilm Loving Vincent neer te zetten. Schitterende sterren in een lucht van diverse tinten donkerblauw, een brandende lamp, een kop dampende koffie en een traan. Alles is vastgelegd en tot leven gewekt met olieverf in de stijl van Vincent van Gogh. Het resultaat is prachtig. Aan de hand van interviews met personages uit zijn leven brengt de film de schilderijen van Van Gogh tot leven om zijn opmerkelijke levensverhaal te vertellen. Het is een mengvorm van historische feiten en zelfbedachte verwikkelingen. De film won de Publieksprijs op het Internationale Animatie Film Festival in Annecy en de prijs voor Beste Animatie op het Internationale Film Festival van Shanghai.

Dikkertje Dap is van oorsprong een versje van Annie M.G. Schmidt uit 1950. En nu dan de leuke verfilming voor kinderen bij LingeFilm. De film gaat over het jongetje Dikkertje Dap en zijn beste vriend Raf, een giraf. Deze giraf is op dezelfde dag geboren als Dikkertje Dap. Ze zijn onafscheidelijk en delen alles, totdat Dikkertje Dap voor de eerste keer naar school moet. Hij komt erachter dat een giraf niet naar school mag. Dikkertje mist Raf enorm, maar hij maakt ook een nieuw vriendje op school. Dikkertje bedenkt een plannetje om zijn twee vrienden bij elkaar te brengen.

De films zijn te zien bij LingeFilm, gevestigd in De Pluk aan de Rijksstraatweg 64 in Geldermalsen. Aanvang vrijdag- en zaterdagavond 20.30 uur, aanvang woensdagavond 20.00 uur en zondagmiddag 15.00 uur. Entree € 7,50 / LingeFilm FanPas € 5,00. E-tickets via www.lingefilm.nl

KIDS-FILMS: Aanvang KIDS-activiteiten vanaf 14.00 uur en aanvang film:15.00 uur, entree € 6,00 / LingeFilm FanPas € 3,50. E-tickets via www.lingefilm.nl.