• Lion

Indiase verschoppeling in Filmhuis Stroomhuis

NEERIJNEN Het Filmhuis van Stroomhuis Neerijnen start deze eerste maand van het nieuwe jaar met twee 'winterfilms', nu over verschoppelingen. De eerste van die twee films, op donderdag 10 januari, heet 'Lion', speelt in India en gaat ook over de adoptie van kinderen.

'Lion' is een Australische film uit 2016, geregisseerd door Garth Davis en gebaseerd op de memoires van Saroo Brierley, uit 2013. Deze Indiase man raakte eerder, toen hij nog een vijfjarig jongetje was, gescheiden van zijn broer die moet werken op een treinstation. Saroo wacht op zijn broer maar valt in slaap in een lege trein die wegrijdt, en na uren reizen komt hij terecht in de wereldstad Calcutta.

Saroo houdt zich in leven door op het station en op een vuilnisbelt zijn kostje bij elkaar te zoeken en slaapt als zwerfkind op straat. Uiteindelijk belandt de jongen in een weeshuis, waar hij wordt geadopteerd door een sympathiek Australisch echtpaar. Op latere leeftijd gaat hij op zoek naar zijn familie en zijn geboortedorp, wat deze speurtocht door het enorm grote India spannend en enerverend maakt.


Graag wil Filmhuis Neerijnen als thema voor deze eerste maand van goede voornemens eens de aandacht richten op deze immense problematiek van de verschoppelingen in deze wereld. Maar het is ook een bijzonder mooie film om naar te kijken. Binnenkort draait Filmhuis nog zo'n bij het echte leven betrokken film, 'Other side of hope' op donderdag 17 januari, maar dan gaat het over de schrijnende belevenissen van een Syrische oorlogsvluchteling.

Aanvang film 19:30 uur. Entree: € 5. Reserveren niet nodig. Meer info op website stroomhuisneerijnen.nl. Stroomhuis is gelegen aan Van Pallandtweg 1, Neerijnen.