• Les Saisons

Indringende documentaire over Europese wildernis

NEERIJNEN Op donderdag 9 februari brengt het Filmhuis van Stroomhuis Neerijnen 'Les saisons'. Dat is een nieuwe productie van de Franse natuurfilmgrootmeesters Jacques Perrin en Jacques Cluzaud.

'Les saisons' (de seizoenen) is een Frans-Duitse documentaire uit 2015 van Perrin en Cluzaud, de beroemde makers van tal van ongeëvenaarde natuurfilms, zoals over trekvogels en het leven in de oceanen. Nu gaat het om een reis door de tijd om de prachtige geschiedenis van de Europese wildernis te ontdekken, evenals die van de kwaliteit van de biodiversiteit. Herontdek de gebieden die de mens sinds de ijstijd deelde met het wild.

Uitgebreid staan de filmers ook stil bij de Eerste Wereldoorlog. Want die droeg bij tot het verdwijnen van de traditionele landelijke samenleving. Maar er zijn ook nieuwe natuursoorten die een alternatief bieden voor het primaire bos. De film eindigt met een kritische vraag: zal de mens, na veel vernield te hebben, ook weer meehelpen de voorwaarden te scheppen voor een harmonieus samenleven op onze planeet?

Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis, geeft een toelichting. Aanvang van die inleiding om 19:30 uur, de film begint om 20 uur, entree € 5. Reserveren niet nodig. Stroomhuis is gelegen aan Van Pallandtweg 1, Neerijnen. Meer info op website stroomhuisneerijnen.nl