• Geplande locate azc Geldermalsen. Hondsgemet.

Ingezonden: Bestuurders, zet hem op!

Geachte bestuurders,

De druk die het Rijk, Provincie en COA opleggen moet worden uitgebuit zodat het probleem wordt omgezet in een kans. U besluit woensdag dus dat het er alleen onder uw voorwaarden komt, u gaat namelijk eerst keihard onderhandelen met Rijk en Provincie. Ik zou Ed en Miranda afvaardigen, die kun je om een boodschap sturen.

1). U eist een 'verblijfstax' van € 15,- p.p.p.d. Dit geld gaat in een speciale pot waar de gemeente 10 jaar lang niet aan mag komen.

2). U bedingt dat alle bedrijven in Geldermalsen 'preferred supplier' worden. Dat voorkomt dat de contractanten van het COA alle handel naar binnen schuiven en verhoogt het draagvlak en de werkgelegenheid waar die nodig is, namelijk bínnen de gemeentegrenzen.

3). U vraagt om Geldermalsen de komende 10 jaar te ontheffen van de plicht om woonruimte aan te bieden aan statushouders. Zo vergroot u draagvlak bij mensen die zijn aangewezen op een huurwoning.

Die tax telt in 10 jaar tijd op tot € 82 miljoen, daar lossen we onze schuld volledig mee af. Burgers die 'lasten' ervaren weten dan in ieder geval dat ze ook in de 'lusten' delen. Bedrijven vinden het opeens niet meer zo erg want ze eten er ook van mee. De democratie vaart er wel bij, want door terug te gaan naar de onderhandelingstafel koopt u tijd waardoor raadsleden zich beter een mening kunnen vormen . En 'last but not least', ú wordt er ook beter van. Want mensen die dit besluit er zo doorheen jassen ontvangen beleefd lovende woorden van belangrijke mensen maar eigenlijk zien diezelfde belangrijke mensen jullie niet staan. Echt respect krijgt u uit Arnhem en Den Haag als u zich niet laat dwingen door hen maar keiharde eisen stelt.

Als u in die onderhandelingen tot iets groots in staat bent groeit mijn vertrouwen dat u ook de gevolgen van een AZC goed kunt managen. Staat u na de onderhandelingen met lege handen, vraag ik mij af of Geldermalsen deze uitdaging bestuurlijk en ambtelijk wel aan kan. Met een torenhoge schuld en een fusie met Lingewaal en Neerijnen die aanstaande is moet je daar namelijk wel 100% zeker van zijn.

Dus, laat zien wat u waard bent en zet 'm op!

Remco van Zadelhoff