• Foto: BDUmedia

Ingezonden: De brugpieper

Ik ben Marinus Klaasse, woon in de Langstraat in Tricht en kijk in het begin van het jaar uit naar de eerste sneeuwklok, constateer dat er hier niet ver vandaan carnaval wordt gevierd, via het eerste kievitsei, Pasen, Koningsdag, Pinksteren, voorjaars- en grote vakantie verschijnt bij aanvang van het nieuwe schooljaar een fenomeen, de brugpieper.

Deze soort zat twee maanden geleden nog in groep 8 van de lagere school. De meisjes hebben paardenstaarten en roze fietsen. De jongens hoge stemmen en korte broeken. De meisjes zijn na de kerst plots vrouwen van de wereld geworden en voordat de jongens kerels worden, moet er nog heel wat water door de Waal stromen. Deze soort denkt onsterfelijk te zijn. Ze fietsen met muziekproppen in de oortjes, appen, sms'en en maken selfies.

Nu heeft het ministerie van Waterstaat besloten dat er op de fiets ook gewoon gebeld mag worden. Of ik het allemaal erg vind? Neen. Wij waren in onze tijd ongelofelijke suffe, niet coole mutsen die ons aan de verkeersregels hielden. Wij kregen al de zenuwen als ons achterlicht het niet deed, of het witte gedeelte van je achterspatbord niet wit genoeg was. Een beetje brugpieper, fietst met vijf man/vrouw naast elkaar, kruist de rijbaan en steekt vooral geen hand uit of houd achteropkomend verkeer in de gaten, hebben nooit van snel en langzaam verkeer gehoord, voorrang dient vooral genomen te worden ook van links, ze doen maar wat, maar arriveren wel bij hun school.

Ik vind dat onvoorstelbaar cool en eigenlijk ook wel mega vet en ik hoop dat al die chickies en bro's niet aangereden worden door een automobilist die ook zit te multitasken. Want dan krijg ik er toch een soort van de pest in. Ik wil vriendschappen en liefdes zien opbloeien. Vreugde zien bij het overgaan naar een volgend schooljaar. Ze horen steunen met rotweer en tegenwind om ze uiteindelijk gillend van de pret voorbij ons huis te horen fietsen bij het behalen van hun diploma. En daar hoort doodgereden niet bij . Dood duurt mij te lang.

[Marinus Klaasse

Langstraat 13, Tricht