Ingezonden: Een blik van de overkant van de Betuwe door een oud-inwoner van Meteren

Toen de laatste dagen vaak aan mij werd gevraagd: Jij komt toch ook uit Geldermalsen en hoe kan dit alles? Als het gesprek automatisch op het azc-probleem kwam voelde ik een beetje schaamte. Niet over de protesten (ook al waren sommige argumenten wel wat grof) maar dit moet kunnen anno 2015 toch? En zeker bij zo'n ingrijpend en actueel onderwerp, maar vooral het "optreden " of beter gezegd het "niet-optreden" van de plaatselijke politie en plaatselijke politiek heeft mij erg verbaasd.

Ik kreeg eigenlijk ook een beetje medelijden met de burgemeester: Miranda de Vries die alle hoon op haar bordje kreeg (ook vooraf) terwijl de plaatselijke ordehandhavers en plaatselijke politiek van afstand toekeken en op geen enkele manier hun verantwoordelijkheid namen. Door alle uitspraken en grove beledigingen vooraf op o.a. Facebook moet toch voor iedereen duidelijk zijn geweest dat dit een "heet" avondje zou worden en hadden ze dus alle tijd om zich hierop voor te bereiden.

Tot mijn verbazing kwam de plaatselijke politie niet verder dan vanachter een groot hek rustig toekijken en wist niet hoe snel ze binnen moesten komen toen het werkelijk los ging. En ook in het veilige binnen niet in staat waren om een oproerkraaier die het gelukt was om binnen te komen, en daar niets te zoeken had, gewoon zoals het hoort in de boeien te slaan..Jammer, helden op sokken, maar op jullie bescherming hoeven de inwoners van Geldermalsen niet te rekenen. Zet maar grote overdreven stukken in de krant als jullie volgende week weer een groep jongeren hebben opgepakt met vuurwerk; in werkelijkheid moeten we dan vaak lezen twee of drie jongeren met wat ongevaarlijk vuurwerk van de Lidl.

Ongetwijfeld zal het betreffende raadsvoorstel zijn begonnen met de kop: 'het college van Burgemeester en wethouders stelt voor:'.Het lijkt me sterk dat dit voorstel niet enkele malen in de vergadering van B en W besproken is en waarschijnlijk ook nog met de fractievoorzitters. Waarom beste "pluche-zitters" horen we totaal niets van jullie? Het zou jullie sieren om tenminste te beamen dat jullie dit precaire onderwerp onderschat hebben, mischien een beslissing onder tijdsdruk geforceerd hebben, dat over het exacte aantal assielzoekers nog zou worden onderhandeld, maar nu verder op democratische wijze deze zaak (als het wat rustiger is in Geldermalsen) verder gaan afhandelen, maar vooral dat jullie in principe niet tegen een azc zijn. Want ,of vergis ik me, jullie waren in meerderheid toch voorstander, wat ik op zich ook logisch vind. Ieder moet op zijn tijd zijn verantwoording durven nemen en financieel is het een lot uit de loterij voor de gemeente, want dat stuk industrieterrein is de eerste 10 tot 20 jaar nog niet verkocht. Zeker als met medewerking van de provincie ook nog voorrang wordt gegeven aan plan Medel in Tiel.

Natuurlijk is het achteraf met de kennis van nu makkelijk praten en weet iedereen het beter, ook ik, maar een kleine knieval richting de bevolking zou jullie wel sieren en mischien veel ergernis wegnemen. Tot slot wens ik Miranda de Vries veel sterkte en wijsheid in deze, en hoop dat de plaatselijke politiek de volgende maal wel naast of achter je staat zoals het hoort, en je niet weer alleen in de kou laat staan en zoals de drie bekende aapjes: niets horen, niets zien en massaal zwijgen.

Verder wens ik ieder prettige kerstdagen een goed, gezond en vooral rustig nieuwjaar.

Gijp Vink (oud-inwoner van Meteren en zodra ik ons huis hier verkocht heb weer inwoner van Geldermalsen)