• BDU

INGEZONDEN: Een Tweede Lingebrug te ver

Ik maak me ernstig zorgen over de teloorgang van de media. De afgelopen maanden vlogen de berichten rondom de politieke situatie in Geldermalsen ons om te oren. Kritiekloos en klakkeloos worden berichten door de diverse media overgenomen om vervolgens op social media te verworden tot iemands waarheid.

Er verschijnen berichten waarvan iedereen die ook maar een beetje ingevoerd is in de materie direct ziet dat de waarheid geweld wordt aangedaan. De hele berichtgeving rondom de AZC-discussie was hiervan het ultieme voorbeeld. Laat ik voorop stellen dat het primair de taak is van een gemeentelijk apparaat om zo transparant mogelijk met feiten te komen. Echter, dat ontslaat de pers niet van haar verantwoordelijkheid om gedegen onderzoek te doen en, het is toch niet teveel gevraagd, ook eens de telefoon te pakken. Maar nee, de journalist schrijft zijn stukje en stuurt zijn factuurtje.

Er zijn tientallen voorbeelden te noemen maar laat ik me beperken tot een voorval van afgelopen februari. Zoals iedereen wel weet heeft de gemeenteraad op 26 januari besloten om met de burgers in gesprek te gaan. Op 18 februari was er een openbare raadsbijeenkomst om met elkaar na te denken over een goede vorm hiervoor. Tijdens deze bijeenkomst was de pers ruim vertegenwoordigd. Ook Omroep Gelderland was aanwezig. Al snel verscheen er een bericht op hun website. In dit bericht werd de bijeenkomst "besloten" genoemd en beweerd dat het publiek wat buiten stond niet naar binnen mocht. Een volledig verkeerde voorstelling van zaken. Binnen 10 minuten wordt het bericht opgepikt door de NOS, waarna het grote schreeuwen op Facebook kon beginnen.

Na wat contact tussen de gemeente en de journalist is het stukje wat aangepast, maar nog steeds worden er allerlei suggesties gewekt. Gemakshalve worden de woorden nu in de mond gelegd van een aantal jeugdige omstanders. Zeer discutabel en oncontroleerbaar. Het artikel staat op hun website, oordeelt u zelf.

Dezelfde praktijken kennen we van Pownews, iets waar de actiegroep Geldermalsen Zegt Nee tegen AZC inmiddels over kan meepraten. Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig. De manier waarop men met knippen een plakken een groep mensen wegzet, is ronduit schandalig.

In al dit geweld zijn de journalisten van het Nieuwsblad Geldermalsen gelukkig overeind gebleven. Hun berichtgeving was feitelijk juist en schepte vaak een goed beeld van de situatie.

Vooral journalisten, bloggers en columnisten die de politiek graag de maat nemen als het gaat over transparantie en eerlijkheid mogen wat mij betreft ook wel eens heel kritisch kijken naar beeld dat zij zelf creëren. Natuurlijk, persvrijheid is een groot goed. Maar wanneer pseudojournalisten deze vrijheid gaan misbruiken om persoonlijke vetes uit te vechten, gaan ze wat mij betreft echt een Tweede Lingebrug te ver.

Arjan Heikoop

@arjanheikoop