• Foto: BDUmedia

Ingezonden: Woningnood?!

Gelukkig kunnen velen van u het zich veroorloven een passende woning te huren of te kopen. Een deel van u is echter aangewezen op een sociale huurwoning. Voor een sociale huurwoning ben je afhankelijk van het aanbod van woningcorporaties. Onze ervaring is dat dit aanbod niet passend is. Met name in de categorie 'betaalbare' sociale huurwoningen voor de mensen met een kleine portemonnee en mensen in acute nood is woningnood.

Het gemeentebestuur van Geldermalsen en woningcorporatie KleurrijkWonen stellen, gesteund door onderzoeken, dat er 'genoeg' huurwoningen zijn. Die onderzoeken geven echter geen antwoord op de vraag of in de verschillende dorpen wel de 'juiste' woningen zijn, passend bij de vraag. Er zijn lange tijd geen nieuwe 'betaalbare' huurwoningen (met een huur tot circa 600 euro) bijgekomen, er verdwenen er wel. De huren van veel vrijkomende woningen werden de laatste jaren verhoogd tot rond de 700 euro. Onbereikbaar voor mensen met een laag inkomen. Bouwen in de kleinere dorpen was ook lange tijd taboe, met tot gevolg dat jeugd wegtrok. De natuurlijke groei, die er in alle dorpen zou moeten zijn, stopte. Woningen bouwen is natuurlijk geen garantie voor het behoud van voorzieningen in dorpen, niet bouwen helpt in ieder geval niet.

D66 stelt deze problematiek regelmatig aan de orde en heeft onlangs gevraagd om gedegen onderzoek naar de passendheid van onze sociale huurwoningenvoorraad bij de behoefte van onze inwoners. Wij hopen op steun vanuit de andere gemeenteraadsfracties en ook u kunt ons helpen. Bent u (of kent u iemand) op zoek (geweest) naar een sociale huurwoning dan horen wij graag wat de ervaringen zijn of waren. U kunt reageren via rita@d66geldermalsen.nl of ashley@d66geldermalsen.nl of via de poll op www.d66geldermalsen.nl

Ashley Karsemeijer en Rita Boer Rookhuiszen, D66 Geldermalsen (West Betuwe).