• GNL

INGEZONDEN: Zesentwintig

In Enspijk ben ik geboren en opgegroeid in Deil. Als kleine jongen vertelde mijn vader ooit vol trots dat Deil vroeger een eigen gemeente was. Deil had een statig gemeentehuis aan de dijk en een eigen burgemeester. Later werd de voormalige Parel van Gelderland samen met wat andere dorpjes opgeslokt. Gezamenlijk gingen ze uiteindelijk met elf dorpen vredig verder in de gemeente Geldermalsen.

Een Geldermalsen van meer dan elf dorpen heb ik nooit gekend. Liefde zorgde voor wat omzwervingen door de verschillende dorpen en door enige sociale betrokkenheid leerde ik mensen uit de andere dorpen kennen. Maar we keerden altijd weer veilig terug in "ons eigen dorp".

De dorpen hebben allemaal hun eigen dorpse eigenaardigheden. Eigen feesten, wensen, dromen en belangen. Soms verdelen de dorpen of een grote snelweg de gemeente in Oost en West, maar allemaal horen zij thuis onder de bestuurlijke rook van Geldermalsen. Straks mag ik mijn zoon vertellen dat er ooit elf dorpen waren en ieder dorp binnen de gemeente op fietsafstand te bereiken was.

We krijgen er vijftien prachtige dorpen bij. Dorpen met hun eigen dorpse eigenaardigheden en eigenaardige inwoners. Dorpen met hun eigen politieke geschiedenis. De geplande herindeling is niet meer dan een logisch gevolg als je de bestuurlijke ontwikkelingen volgt.

Met plezier zal ik terugkijken op de periode van de elf dorpen. Nieuwsgierig naar de toekomst en de ontwikkeling van onze grote gemeente straks. Ik ben hoopvol maar ook wel een klein beetje bang. Bang dat de schaalvergroting dit keer te groot blijkt. Te groot voor al onze dorpjes. Dat het bestuur op afstand bestuurt en er teveel beslist wordt zonder naar onze kenmerkende verschillen te kijken. Ik wil bij zesentwintig hetzelfde gevoel krijgen als bij elf. Ik wil kennismaken met al die betrokken inwoners uit de zesentwintig dorpen. Bijgepraat worden over hun dorpse eigenaardigheden maar nog meer over hun wensen en belangen.

We worden netjes voorbereid en geïnformeerd maar ik wil niet alleen maar luisteren en reageren tijdens een bijeenkomst. Ik droom dat we als inwoners ook een kans krijgen om de herindeling samen vorm te geven. Niet alleen stemmen over de nieuwe gemeentenaam en een nieuw gemeentebestuur.

Ik droom ervan dat we een kans krijgen om echt mee te praten. Initiatieven samenbrengen en ontwikkelen op bijvoorbeeld verenigingsniveau en binnen bestaande vrijwilligersorganisaties. Ik denk daarbij bijvoorbeeld een burgerraad of Top26, waarin betrokken inwoners kennis maken met elkaar en elkaars ideeën. Het gemeentebestuur gevraagd en ongevraagd adviseren bij belangrijke beslissingen, maar vooral over onze dorpse eigenaardigheden.

Geen politici maar betrokken inwoners uit zesentwintig dorpen. Burgers zonder politieke kleur die met hun kennis, goede ideeën en energie van zesentwintig dorpen een bruisende nieuwe gemeente maken.

Jeroen Wijngaard

Meteren

Label:

Fusie GNL