• Burgemeesters van Geldermalsen, Lingewaal en Neerijnen

    Neeltje van Triest

Inwoners bepalen nieuwe naam van fusiegemeente GNL

GELDERMALSEN De inwoners van Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal mogen de komende weken suggesties insturen voor de naam van de nieuwe gemeente, die door fusie ontstaat. Rond april mogen ze stemmen welke naam het wordt: er is keus uit drie suggesties. Dat heeft de gemeenteraad van Geldermalsen dinsdagavond (en die van Neerijnen en Lingewaal vorige week) unaniem besloten.

door Walter Post

,,U legt zich met dit besluit neer bij het resultaat van een volksraadpleging", stelde burgemeester Miranda de Vries. Maar daar hadden alle fracties vrede mee.

In juli gaat er een herindelingsadvies naar provincie en de Tweede Kamer. Daar moet een naamsuggestie bij zitten, anders wordt de nieuwe gemeente genoemd naar de grootste gemeente van de samenvoegingspartners. En dat nu willen de drie gemeenten niet.

De suggesties van de inwoners mogen dus niet bestaan uit de een van de huidige drie namen. Waar dan wel uit, wilden enkele raadsleden weten. Tussenstreepjes en koppelwoorden bijvoorbeeld zijn toegestaan, maar woorden als Rivierenland of West-Betuwe blijken vraaglijk. Bovendien is een vraag of een suggestie ook als domeinnaam voor internet nog beschikbaar is.

Uit de ingezonden suggesties -alleen inwoners mogen meedoen, dus ook de raadsleden zelf- bepaalt een commissie over welke drie namen gestemd gaat worden. Die commissie is onafhankelijk en wordt voorgezeten door de directeur van het Geldersch Genootschap. Ergens in april begint het stemmen, eind april is de naam bekend. Dan is het weer aan de gemeenteraden, die hem ergens in mei officieel vaststellen.

Inwoners kunnen hun suggesties voor de nieuwe naam via diverse kanalen indienen. Digitaal kan dat via www.fusiegnl.nl/naam, per mail via info@fusiegnl.nl, persoonlijk via 0345-634000 of per post met de bon uit de gemeentelijke informatierubrieken.