• Ab Donker
  • Ab Donker
  • Ab Donker

Inwoners stemmen mee over nieuwe entree station Geldermalsen

GELDERMALSEN Er komen meer sporen en perrons. De huidige loopbrug bij het monumentale NS-station Geldermalsen voldoet straks niet meer. Er moet een nieuwe entree komen, een reizigerstunnel. Maar hoe moet die eruit gaan zien? Reizigers en inwoners mochten meedenken op maandag 6 mei in het gemeentehuis in Geldermalsen.

Er komt een reizigerstunnel die ondergronds de verschillende perrons met elkaar gaat verbinden. Aan beide kanten van het station mondt deze tunnel uit in een entreeportaal dat qua vormgeving past bij de uitstraling van het station en de directe omgeving. Een leuk project waarbij vier partijen betrokken zijn: Bureau Spoorbouwmeester, ProRail, Aannemer De Lingense Alliantie en Gemeente West Betuwe.

Gezamenlijk hebben zij de randvoorwaarden geformuleerd en de financiële kaders bepaald. Daarbinnen moet het ontwerp gaan passen. Vier architecten hebben ter plaatse een uitgebreide rondleiding gekregen en zijn vervolgens op pad gestuurd met de uitdaging een passend schetsontwerp uit te werken.

Maandagavond 6 mei presenteerden de vier architecten hun schetsontwerpen tijdens een pitch van elk maximaal 15 minuten. De gezamenlijke opdrachtgevers (de vier hiervoor genoemde partijen) bepalen uiteindelijk welk schetsontwerp in aanmerking komt voor verdere uitwerking tot een definitief ontwerp.

Maar de gemeente heeft besloten haar stem over te dragen aan de inwoners en de reizigers die dagelijks vanuit Geldermalsen via het spoor hun weg vervolgen. Dus de stem van de gemeente, één van de vier, wordt bepaald door inwoners en reizigers. De andere drie partijen nemen daar kennis van maar bepalen hun eigen stem en voorkeur vooral aan de hand van bouwkundige, technische en financiële aspecten.

De voorkeur van het publiek bleek aan het eind van de avond uit een te houden stemming. De andere drie partijen hielden hun kruit nog even droog. Zij gaan na de avond nog enkele dagen aan de slag met de technische en financiële beoordeling. Pas daarna hakken de gezamenlijke opdrachtgevers de knoop door. De gemeente brengt daarbij als haar mening het publieksoordeel in.

Op maandag 13 mei is de bekendmaking van de definitieve keuze voor het verder uit te werken schetsontwerp van de reizigerstunnel.

Nadat de stemmen geteld waren bleek dat Hans van Heeswijk Architecten de pitch had gewonnen