• Herman Bertels

Jaarmarkt Beesd kent lange geschiedenis

BEESD De jaarmarkt in Beesd wordt traditioneel op de tweede vrijdag in juni gehouden. Geen alledaagse dag, maar daar maalt niemand om. Er worden massaal snipperdagen opgenomen en voor menig inwoner van Beesd en daar buiten is het een vervroegd begin van het weekend.

Organisator Herman Bertels vertelt dat de markt meer dan veertig jaar in de Voorstraat, Kerkstraat, Middenstraat en Beukenstraat wordt gehouden. Er is plaats voor 150 kramen en het is altijd gezelligheid troef. Herman: ,,De echte liefhebbers lopen minimaal drie keer het rondje langs de kramen. Er is echt van alles te koop, van kledig tot glasgraveren, van oliebollen tot paling. Daarna is het verschillend. Of ze kopen een pondje paling en gaan naar huis, of ze steken aan bij de Notenboom, 'T Voorhuys of De Dorpskring en gaan dan pas veel later vrolijk naar huis.''

De Beesdse jaarmarkt kent een lange geschiedenis. De eerste foto's dateren van 1941, maar wanneer de markt officieel voor het eerst gestart is weet niemand. Nu is het Herman Bertels die de kar trekt, daarvoor heeft Dirk van Tussenbroek de leiding gehad en daarvoor was het de vader van Herman, Cor Bertels. Cor heeft samen met Piet Versteegt in de jaren 70 of 80 het 'rondje' bedacht en samen maakten ze van de traditionele schapenmarkt een jaarmarkt.

Omdat de Parkweg ten tijde van de markt onder handen wordt genomen, is het voor bezoeker vanaf de A2 aan te raden om de afslag Enspijk te nemen. Vrijdag 14 juni van 9 tot 13 uur is iedereen welkom.