Kernteam helpt Lotte op weg

GELDERMALSEN Kernteam Geldermalsen werkt aan zorg en welzijn in de elf dorpen van de gemeente Geldermalsen. Mensen met allerlei zorgvragen worden op weg geholpen. Lotte heeft een psychiatrische achtergrond en was een van de eersten die contact legde met het Kernteam. Ze had een hele duidelijke vraag; kunnen jullie mij op weg helpen bij het opbouwen van sociale contacten? Het Kernteam zette Informele Netwerk Ondersteuning in.

Door medicijngebruik vlakte het gevoel van Lotte af. Sinds ze met de medicijnen minderde kwam het terug en kreeg zij weer behoefte aan sociale contacten. Lotte: ,,In de afgelopen jaren ben ik verleerd hoe je sociale contacten legt en onderhoudt. Het Kernteam stelde me voor aan Evelien. We bespraken mijn mogelijkheden en Evelien begeleidde mij. We hebben elkaar een keer of 20 gezien. Soms bij mij thuis en andere keren gingen we op pad."

Evelien studeert Sociaal pedagogische hulpverlenging en loopt stage bij Informele Netwerk Ondersteuning. Een dienst van MEE, een van de deelnemers van het Kernteam. Evelien gaf Lotte praktische tips voor het aangaan van nieuwe contacten. Als een bruggenbouwer verkleinde ze de afstand die Lotte tot de maatschappij had. Er worden structureel verbindingen gelegd. Lotte leerde veel van Evelien en kan nu ook zonder haar verder.

Lotte vertelt enthousiast: ,,Langzaam aan durf ik de buitenwereld weer aan. Ik leerde hoe ik een contact aanga, hoe je dat aanpakt, hoe ik over koetjes en kalfjes kan praten en ik ervaar hoe leuk dat is. Evelien ging mee naar een koor waar ik na de zomer iedere week ga zingen. Ze hielp me bij het vinden van nieuwe contacten. En begeleidde me bij een eerste afspraak bij een café. Nu spreek ik zelf af met mijn nieuwe kennis en geniet ik er zelfs van om alleen op het terras een kopje thee met een lekkere bonbon te nemen. Ik kijk dan om me heen en luister naar de andere mensen. Totdat het wat onrustiger wordt in mijn hoofd. Dan ga ik terug naar huis. Ik ontdekte wat bij me past en wat niet. Ik ben er meer ontspannen door geworden, veel meer mezelf. Ik merk in al mijn contacten dat het beter en makkelijker loopt, ook op mijn werk met de collega's bijvoorbeeld. Er is echt iets veranderd. Ik heb geleerd om mijn scherm te laten vallen."