• Eerder speelden Remon de Vries en Remon Holsbergen in het Stroomhuis

    Madeleine Mastboom

Klassieke muziek in Stroomhuis Neerijnen

NEERIJNEN Zondagmiddag 17 april is er klassieke muziek in het Stroomhuis Neerijnen. In het hoofdprogramma musiceren Anya Antipova, viool en Tsarina Marinkova, piano. Zij spelen werken van Igor Stravinsky en Maurice Ravel. Na de pauze volgt muziek van Ludwig van Beethoven en Pancho Vladigerov.

Anna Antypova en Tsarina Marinkova - het duo "AntiMa" - gaven al diverse concerten in Nederland en in Bulgarije, Slovenië, Duitsland en Italië. De Oekraïense violiste Anna Antypova werd in 1987 geboren in Mzensk, de voormalige Sovjetunie. Op haar zevende begon ze met vioolspelen en doorliep een muzikale basis- en middelbare school. Ze studeerde verder aan de Nationale Tchaikovsky Academy van Oekraïne. Met het behalen van de masterdiploma sloot ze haar studie in de Oekraïne af. In 2013 woonde zij een masterclass bij in Dolny Kubin, Slovakije. Daar ontmoette ze Misha Furman, die later haar docent werd in Codarts, Rotterdam, waar ze haar tweede masterdiploma behaalde. Tijdens de studie aan Codarts ontving zij de Codarts Grand Talent en een studiebeurs van Van Beek-Donner.

Tsarina Marinkova werd in 1987 geboren in Veliko Tarnovo, Bulgarije. Op zesjarige leeftijd begon zij in de pianoklas op de Nationale School voor de Kunsten in Pleven. Deze studie werd in 2006 afgerond. Na het afstuderen besloot ze om bij Tamara Poddubnaya te studeren aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. In 2010 behaalde ze daar haar bachelordiploma. Ze vervolgde haar studie aan het Amsterdamse Conservatorium. Daar studeerde ze bij Mila Baslawskaya en behaalde ze onlangs haar masterdiploma. Gedurende haar studietijd won ze ruim vijftien prijzen op Internationale pianoconcoursen in Europa.

In de prelude kan men luisteren naar het duo 'Imbue', bestaande uit de sopraan Robin Lammertink en de pianist Laurens Krah. Zij zullen twee romantische liederen van Fauré en een lied van Dowland ten gehore brengen.

De entree bedraagt voor volwassenen €10,- voor jongeren van 13 t/m 18 jaar €5,- en is voor kinderen t/m 12 jaar gratis. Aanvang 14.30 uur.