• De beoogde locatie

    Google Streetview

Kritische geluiden rond woningbouwproject Enspijk

ENSPIJK In Enspijk werd woensdagavond 17 oktober een kleinschalig woningbouwproject gepresenteerd waarop veel bewoners waren afgekomen. De zaal in La Place De Rotonde puilde uit.

Het is de bedoeling op termijn in totaal zo'n twintig koopwoningen in verschillende prijsklassen te realiseren op een terrein grenzend aan de Waalstraat. Er werden tijdens de informatieavond een viertal verschillende inrichtingsvarianten getoond. Hierover werd vervolgens door de aanwezigen uitgebreid meegedacht.
Gemeente, ontwikkelaar en stedenbouwkundige gaan nu aan de slag met het verder uitwerken van een voorontwerp bestemmingsplan. Presentatie daarvan zal ergens in het eerste kwartaal 2019 zijn. Vanaf dat moment start de formele procedure die – als alles voorspoedig verloopt – in het derde kwartaal 2020 kan worden afgerond met de daadwerkelijke start bouw van de eerste woningen.

Naast positieve reacties waren er ook kritische geluiden te horen. ,,De presentaties van gemeente en projectontwikkelaar waren zo ingestoken dat het erop leek dat de keuze om te bouwen al gemaakt was, maar dat alleen nog gekozen mocht worden voor welk bouwplan. De vraag aan de aanwezigen werd gesteld welke variant de voorkeur had, maar niemand van de gemeente durfde de vraag te stellen óf men überhaupt voor bouwen was", aldus een bezoeker. ,,Diverse bewoners vroegen of het onderzoek getoond kan worden waarop de gemeente de stelling baseert dat er behoefte is aan woningen in Enspijk. Enspijkers beamen dat er vraag is naar woningen zodat hun kinderen (starters) in het dorp kunnen blijven, maar het gekozen type woningen is hiervoor ongeschikt: de gepresenteerde woningen zijn veel te duur voor starters."

Daarnaast bleken bewoners van de Waalstraat grotendeels tegen de bouwplannen omdat de nieuwe woningen hun het vrije uitzicht op de weilanden ontnemen.