• Willem den Ouden

Laatste dagen expositie Willem den Ouden

VARIK De tentoonstelling van etsen en litho's van Willem den Ouden 'Landschappen en luchten bij Varik'  loopt op haar eind. Deze tentoonstelling is nog te zien tot en met 15 september op zondagen van 13.00-17.00 uur in de Oude School van Varik, naast de Dikke Toren. 

Willem den Ouden (Haarlem, 18 maart 1928) is een van de beste hedendaagse landschapsschilders in Nederland. Hij geniet vooral bekendheid door de schilderijen, aquarellen, tekeningen, etsen en litho's die hij in de afgelopen vijftig jaar maakte van het landschap aan de Waal bij Varik, waar hij sinds 1967 woont. Bij deze (verkoop) tentoonstelling worden alleen etsen en litho's tentoongesteld, die nog weinig getoond zijn. Willem den Ouden wil proberen alle zondagen bij de tentoonstelling aanwezig te zijn. De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met de Waalgalerie in Tiel, die ook de werken ter beschikking heeft gesteld.

STOKERIJ LUBBERHUIZEN Onder aan de dijk, bij het pontje van Varik staat de Dikke Toren, daarnaast bevindt zich Stokerij Lubberhuizen – de fruitstokers. De stokerij is gevestigd in een prachtig gerestaureerd brandweerhuisje, pal naast de karakteristieke Dikke Toren van het Betuwse Varik aan de Waal. Stokerij Lubberhuizen is de eerste Nederlandse ambachtelijke stokerij van eaux de vie en de enige in haar soort. Er wordt eaux de vie van de allerpuurste kwaliteit gedestilleerd van vers geplukt fruit uit de Betuwe. Tegenwoordig worden er ook likeuren gemaakt van onder meer framboos, walnoot en braam.

DIKKE TOREN De Dikke Toren is al eeuwenlang het gezicht van Varik. De toren kent een rijke geschiedenis die teruggaat terug tot circa 1250. De toren biedt met een hoogte van ongeveer 35 meter, een weids uitzicht vanaf de omloop. De brug van Zaltbommel, De Sint Jan in Den Bosch, de Grebbeberg, sluis Sint Andries, het is allemaal te zien. Bij helder weer is zelfs de Utrechtse Domtoren te bewonderen.

De Dikke Toren en de Stokerij hebben besloten om alle zondagen van 7 juli t/m 15 september Open Dag te houden. De Toren kan beklommen worden en de Stokerij houdt rondleidingen, met proeverij. De toegang aan de stokerij is gratis, de toegang voor de toren is € 1,50. De openingstijd is van 13.00-17.00 uur. Ter gelegenheid van de zomeropenstelling organiseren we deze bijzondere tentoonstelling van Willem den Ouden in de Oude School van Varik, die tussen de Toren en de Stokerij staat.

www.oudetorenvarik.nl

www.stokerijlubberhuizen.nl

www.waalgalerie.nl