• Ab Donker

Kunstgras voor vier voetbalclubs

Verenigingen betalen in één keer 113.000 euro mee

GELDERMALSEN GVV, Rhelico, Beesd en MVV'58 gaan alle vier op kunstgras spelen, waarschijnlijk vanaf eind 2017.

Dat is het gevolg van een besluit dat dinsdagavond werd genomen door de gemeenteraad.

Voor de aanleg van het kunstgras trekt de gemeente ruim 1,8 miljoen euro uit. De vier verenigingen dragen 25 procent van de investeringskosten bij, wat neerkomt op iets meer dan 113.000 euro per voetbalclub. De vier verenigingen hadden de gemeente schriftelijk laten weten dat de financiering van dit bedrag geen probleem is.

B en w wilden de clubs tot dinsdagavond nog een keuze voorleggen: óf betaling van de ruim 113.000 ineens, óf jaarlijks een bedrag van 9.000 euro afdragen. Volgens wethouder Niko Wiendels (CDA) was deze laatste mogelijkheid aan het voorstel toegevoegd om de voetbalclubs een keuze en meer maatwerk te kunnen leveren. Het alternatief werd na een discussie van ruim twee uur afgeschoten omdat partijen vonden dat de gemeente hiermee op een ongewenste manier 'voor bank speelde'. Vooral partijen als SGP en VVD hamerden er bij de wethouder op dat deze constructie alleen maar meer risico zou meebrengen voor de toch al wankele financiële positie van gemeente Geldermalsen. ,,Van huis uit heb ik geleerd: eerst sparen, dan uitgeven", zei SGP-raadslid Johan van den Brink.

Een amendement van SGP om clubs jaarlijks 4.000 euro te laten storten in een renovatiefonds vond geen gehoor bij een raadsmeederheid met de partijen Dorpsbelangen, CDA, D66 en PvdA. De oppositiepartijen VVD, Lijst Van Vrouwerff en Leefbaar Geldermalsen steunden SGP hier wel in.

Het kunstgrasbeleid voor de vier voetbalclubs is onderdeel van de visie Sport en Bewegen. Later dit jaar praat de gemeenteraad over andere onderdelen van deze visie zoals het tarievenbeleid en het accommodatiebeleid.