Kunstlezing 'Cinquecento'

NEERIJNEN Vrijdag 10 maart verzorgt Lisette Le Blanc een kunstlezing in Stroomhuis Neerijnen. De aanvang is om 20.00 uur, entree € 12,50 (inclusief koffie/thee), reserveren via www.stroomhuisneerijnen.nl. 'Cinquecento' is de benaming binnen de Italiaanse kunstgeschiedenis voor de Italiaanse Renaissance in de 16e eeuw.

Het Rijksmuseum Twenthe organiseert tot 18 juni een bijzondere tentoonstelling over de belangrijkste periode in de kunstgeschiedenis, de Renaissance. Werken van beroemde Italiaanse meesters worden getoond, zoals Rafaël, Titiaan en Bellini. Ook objecten uit de Romeinse Oudheid en gebruiksvoorwerpen uit de zestiende eeuw zullen te zien zijn. Niet eerder waren in Nederland zoveel Italiaanse meesters te zien, zoals; Rafaël, Titiaan, Bellini.

,,Van een tentoonstelling als deze kun je als museum alleen maar dromen", aldus Arnoud Odding, directeur van Rijks Museum Twenthe. Het grootste deel van de getoonde werken is afkomstig uit de Pinacoteca Tosio Martinengo in het Italiaanse Brescia. Dit museum, dat over een ongekend omvangrijke collectie kunstenaars uit de Noord-Italiaanse Renaissance beschikt, is de komende jaren gesloten in verband met een verbouwing. Behalve in Enschede zijn werken uit het museum de komende tijd ook in Warschau en Helsinki te zien.