• Noord-Brabants Museum

Kunstlezing in het Stroomhuis

NEERIJNEN Donderdag 21 maart is derde kunstlezing van 2019 in het Stroomhuis. Ook deze wordt gegeven door Lisette le Blanc en gaat over Jan Sluijters, de wilde jaren. De entree bedraagt €12,50. Reserveren is nodig en kan via www.stroomhuisneerijnen.nl.

De tentoonstelling Jan Sluijters, de wilde jaren, die tot 7 april te zien is in het Noord-Brabants Museum in Den Bosch, is de eerste expositie die de nadruk legt op zijn vroege werk. Het laat zien hoe de kunstenaar zich onder invloed van nationale en internationale kunst ontwikkelde tot een toonaangevende modernist.

Typerend voor Sluijters is dat hij in deze periode verschillende moderne kunststromingen verkende. In deze wilde experimentele fase staat de kracht van kleur in zijn schilderijen centraal.

De lezing door Lisette le Blanc is een goede inleiding voor een tentoonstellingsbezoek, waarin met name wordt ingegaan op werk van avantgardistische kunstenaars zoals Braque en Matisse die Jan Sluijters inspireerden.

Ongeveer 15 jaar lang experimenteert Sluijters met bijna alle nieuwe kunststromingen die hij in Parijs leerde kennen dat blijkt essentieel voor zijn kunstenaarschap.

Het Noord-Brabants Museum toont naast het werk van Sluijters ook enkele kunstwerken van zijn inspiratiebronnen en gelijkgestemden als Kees van Dongen, Georges Braque en Leo Gestel. Daarmee wordt het vroegere werk van Sluijters in de context van de nationale en internationale moderne kunst geplaatst.