Kunstlezing 'Ik, Maria van Gerlre'

NEERIJNEN Thea Willemsen verzorgt op donderdag 13 december om 14.00 uur een kunstlezing naar aanleiding van de expositie in museum Het Valkhof in Nijmegen 'Ik, Maria van Gelre'. De entree bedraagt €12,50. Reserveren is nodig en kan via www.stroomhuisneerijnen.nl.

De hertogin Maria van Gelre (1380 - circa 1428)werd geboren als Marie d'Harcourt en leefde aan het Franse hof. In 1405 trouwde ze met Reinoud IV, hertog van Gelre.

De voortzetting van diens dynastie was een belangrijke reden voor dit huwelijk, maar evenzo een bezegeling van de banden met Frankrijk.

Niemand minder dan Lodewijk van Orléans, broer van de Franse koning, betaalde een aanzienlijke bruidsschat om Maria, tot dan hofdame van zijn echtgenote, tot deze positie te promoveren.

Deze eerste grote expositie over Maria van Gelre vertelt het levensverhaal van deze moderne, zelfbewuste middeleeuwse vorstin en 'powervrouw'. Vanwege de vele parallellen kan zij worden gezien als de Máxima van de 15de eeuw.

In Het Valkhof is haar boeiende levensreis volgen aan de hand van ruim 100 (kunst)objecten: miniaturen en handschriften, schilderkunst en sculpturen, textiel en sieraden en uiteraard haar prachtige gebedenboek. Wegens de kwetsbaarheid van het gebedenboek worden de pagina's in 2 reeksen getoond. De eerste reeks van 20 pagina's is te zien tot en met 23 november 2018. Vanaf 24 november tot en met 6 januari 2019 is de tweede selectie van 20 pagina's te bewonderen.

Op de expositie in Nijmegen zijn er maar liefst veertig miniaturen te bewonderen. Hierover geeft kunsthistorica Thea Willemsen in Stroomhuis een inleiding. Ook met andere objecten schetst zij een beeld van het luxe hofleven toen.