• Het Stroomhuis

Kunstlezing over Pieter Bruegel in het Stroomhuis

NEERIJNEN In het Stroomhuis is donderdag 11 april om 14 uur een kunstlezing over Pieter Bruegel door Thea Willemsen.

Je hoeft geen kunstliefhebber te zijn om een schilderij van Pieter Bruegel te herkennen. Aanleiding voor het Stroomhuis om Thea Willemsen uit te nodigen voor een lezing. Bruegels winterlandschappen met besneeuwde dorpen en vrolijke schaatsers en zijn spreekwoorden schilderijen zijn bij vele bekend. Zijn taferelen van landbewerkers bezorgden hem een passende bijnaam: 'Boeren-Bruegel'.

Het Kunsthistorisch Museum in Wenen heeft de grootste collectie schilderijen van Pieter Breugel en brengt nu een overzichtstentoonstelling i.v.m. het 450ste sterfjaar van de kunstenaar. Men kan naar Wenen reizen om het werk te zien, maar zelfs dan is het bijwonen van deze kunstlezing geen overbodige luxe. 

De schilder geeft ons een prachtig beeld van het zestiende-eeuwse dagelijks leven. De uitbundige volkse taferelen geven het idee dat het altijd een vrolijke boel was in die tijd, hoewel er natuurlijk ook een keerzijde was. Bruegels schilderijen lijken erg toegankelijk. Maar er is meer dan vermaak. Waarom schilderde hij zijn tijdgenoten juist op deze wijze? Gaf hij een realistisch beeld van de gebeurtenissen of bedoelde hij er iets educatiefs mee en wilde hij zijn publiek onderwijzen? Bruegel leefde in een tijd van grote politieke en religieuze onrust, dus droeg dit misschien bij aan de keuze van onderwerpen?

Reserveren voor de lezing kan via www.stroomhuisneerijnen.nl, de entree bedraagt €12,50