• Ricardo Smit

Laagvliegen helikopters Defensie

GELDERMALSEN Deze week werd er laag gevlogen met Defensie helikopters boven de Betuwe, het Maas-Waalgebied en de Veluwe. Het gaat om een vliegtraining bedoeld om helikopterbemanningen op te leiden tot instructeur.

Vliegers en loadmasters van Chinook, Cougar en Apache specialiseren zich met de cursus onder meer in het tactisch optreden en het samenwerken met eenheden van andere krijgsmachtdelen. De geslaagden dragen hun kennis straks weer over aan collega's van het eigen squadron. Er wordt onder andere aandacht besteed aan het omzeilen van vijandelijke grond- en luchtgebonden radarsystemen. De vliegmissies staan in het teken van gevechten tegen radargeleide en infrarood (IR) wapensystemen, kleine grondwapens en vliegtuigen. Op 22 en 23 september werd per helikoptertype geoefend. In week 41, van 10 t/m 14 oktober, gebeurt dit met de verschillende types gezamenlijk.

Militaire vliegbewegingen worden zorgvuldig voorbereid. Dit is van essentieel belang voor de vliegende eenheden, maar ook voor de omgeving. Het kan zijn dat omwonenden toch overlast ondervinden. Eventuele klachten kunnen worden ingediend via www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen onder 'klachten geluidsoverlast' of via telefoonnummer 0161-296100 of het gratis nummer 0800-0226033.

Info: www.defensie.nl/onderwerpen/vliegbewegingen-en-oefeningen/inhoud/militaire-vluchten (zie onder 'documenten')

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/zoeken/staatscourant (zoek onder nummer MLA/135/2016)