• Louis van Oort

Leerlingen aan de slag met Democracity

GELDERMALSEN In september en oktober bezoeken 257 basisschoolleerlingen de raadszaal in het gemeentehuis in Geldermalsen. Ze doen mee aan het educatieve doe-programma Democracity. De leerlingen uit groep 7 maken voor het eerst kennis met democratische besluitvorming. Ze bouwen samen een stad. De eerste Democracity start maandag 24 september om 13.00 uur. Dinsdag 16 oktober komt de laatste groep naar het gemeentehuis.

Met dit interactief spel zet gemeente Geldermalsen op toegankelijk wijze de deuren open voor alle basisscholen om jongeren te enthousiasmeren over politiek.

Het doel van Democracity is om samen een stad te bouwen. Letterlijk. Democracity bestaat uit verschillende elementen van een stad: woningen, sportfaciliteiten, scholen, groen, een bibliotheek, de brandweer enzovoort. Voor de inrichting van de stad richten de kinderen politieke partijen op. Zij kunnen tijdens het spel ervaren wat nodig is in een democratische samenleving. Denk aan overleg, standpunten bepalen, argumenteren, meerderheid en overeenstemming bereiken. Tegelijk wordt de interesse gewekt voor democratische besluitvorming.

ALSOF HET EEN ECHTE RAADSVERGADERING IS De klassen nemen plaats op de raadszetels achter de microfoons. Samen vormen zij de volksvertegenwoordiging van een stad. De stad staat straks midden in de kring en bestaat alleen nog maar uit woningen. De leerlingen bepalen democratisch wat er nog meer in de stad gebouwd moest worden. Bedrijven, veel ruimte voor groen, een groot ziekenhuis of toch een middelbare school?

Het budget voor de stad is beperkt, dus er moet echt gekozen worden. De klas wordt opgedeeld in politieke fracties. Binnen de fracties worden korte partijprogramma's gemaakt met speerpunten. De leerlingen gaan met elkaar in debat. Door het nemen van een aantal beslissingen gaan ze de stad afmaken.

Na het spel kunnen de kinderen vragen stellen aan bijvoorbeeld de burgemeester, een wethouder of een raadslid.