• De teams en hun begeleiders, Robert Dol en Daan Mortier, zijn er klaar voor!

    Liesbeth Wattimury Fotografie

Leerlingen de Lingeborgh lopen zich warm voor Skills Talents vakwedstrijden

GELDERMALSEN Ook dit jaar komen in heel Nederland honderden scholieren in actie tijdens Skills Talents. Dit zijn teamvakwedstrijden waar vmbo-leerlingen in tien verschillende categorieën kunnen laten zien wat ze in hun mars hebben. Op 22 februari is de Lingeborgh in Geldermalsen het toneel voor de provinciale wedstrijd. Drie schoolteams zijn volop in training om straks hun beste beentje voor te zetten.

Bij Skills Talents worden de leerlingen getest op hun vaardigheden in vakgebieden als bloemwerk, mobiliteit & transport, media, vormgeving & ict en zorg & welzijn. ,,De druk op de teams die straks in actie komen, is toegenomen", stelt docent en begeleider Daan Mortier. ,,Bij eerdere wedstrijden elders in Gelderland zijn vier teams van de Lingeborgh er helaas niet in geslaagd eerste te worden in hun categorie. Die plek was nodig om door te dringen tot de volgende ronde."

Daan Mortier is docent economie en ondernemen en geeft les in het derde en vierde jaar vmbo basis en kader. Hij is op school ook de aanjager van Skills Talents. ,,We doen elk jaar mee en hebben al mooie resultaten gehaald. Vorig jaar was het hoogtepunt, toen we bij economie & ondernemen de beste van Nederland werden. We zijn ook al twee keer tweede geworden." Hij ziet steeds meer enthousiasme voor deelname. ,,Dit jaar doen voor het eerst alle profielen mee. Het kostte geen moeite om deelnemers te vinden. Zelfs niet als de wedstrijden buiten schooltijd zijn. En ook de collega's vinden het steeds leuker. Het kost de school dan ook niks. Alles wordt voor je georganiseerd." Volgens de gedreven docent hebben leerlingen alleen maar voordeel bij Skills Talents. ,,Ze gaan straks beter de examens in, want dit is een stevige oefening. Ook worden ze zekerder van zichzelf. En het wedstrijdelement en het samenwerken - ze werken in groepjes van drie - helpt hen verder."

Marre IJkelenstam (15 ) uit Leerdam en Brian Kabalt (17) uit Geldermalsen zijn twee van de leerlingen die nog in actie komen. Marre bereidt zich voor op een wedstrijd waarin ze aan de slag moet met Adobe-software. ,,Ik vind het een grote uitdaging. Gelukkig kan ik goed samenwerken." En Brian zegt: ,,Ik ga voor het avontuur. De filmpjes van de vorige edities spraken me wel aan." Docent Mortier moedigt hem aan: ,,Brian heeft onvermoede talenten. Hier krijgt hij de kans om die te ontdekken."

','times>