• Docent Sophie de Cocq van Delwijnen met van links Tygo, Nienke en Lotte.

    Liesbeth Wattimury Fotografie

Leerlingen Lingeborgh exposeren 'examenkunst' in De Pluk

GELDERMALSEN Wegens succes herhaald: de Eindexamen Expositie van de Lingeborgh in De Pluk in Geldermalsen, dit keer met als thema 'Identiteit'. Vanaf 18 april tonen achttien leerlingen de creaties die ze tijdens hun examen kunstvakken hebben gemaakt. Alles wijst erop dat het een gevarieerde tentoonstelling wordt.

Twee weken voor de expositie zijn de leerlingen nog druk bezig hun meesterproef voor te bereiden. Straks komt het erop aan. Dan gaan ze onder toeziend oog van docent Sophie de Cocq van Delwijnen de examenwerkstukken maken die straks te zien zullen zijn. Lotte Broerse (15), Nienke Bambacht (16) en Tygo de Vaal (16) hebben al een duidelijk beeld van wat het wordt. ,,Ik maak een zelfportret tegen een achtergrond van het logo van de Internationale Taekwondo Federation," vertelt Lotte, die het vak tekenen volgt en al vellen vol heeft geschetst. Waarom die keus? "Ik doe al acht jaar aan taekwondo. Dit is mijn identiteit." Nienke en Tygo doen handvaardigheid doet en maken driedimensionale kunst. Voor Nienke liggen A4'tjes met allerlei soorten monden die ze ter inspiratie heeft uitgeknipt. "Hierna ga ik een opleiding tot tandartsassistente of mondhygiëniste volgen. Daarom heb ik gekozen voor een beeld van een mond." Als liefhebber van Marvel comics broedt Tygo op een masker zoals Iron Man heeft. ,,Maar dan aan de binnenkant woorden die mijn gedachten verbeelden en op buitenkant hoe mensen tegen me aan kijken."

Docent De Cocq van Delwijnen volgt belangstellend maar op afstand de zoektocht van de leerlingen naar het ideale ontwerp. ,,Ik bemoei me nergens mee. Het is een eindexamen, ze moeten het nu zelf kunnen." Het was haar idee om meer met de werkstukken te doen. "Vorig jaar hielden we voor het eerst een Eindexamen Expositie en dat was een succes. Veel leerlingen willen straks een creatieve opleiding doen. Dan is zo'n expositie een mooie ervaring. En bovendien leerzaam, want hoewel ik de officiële dingen regel, doen zij het meeste werk. Ze onderhouden sociale media, ontwerpen de poster en de flyer en maken een promotiefilmpje." De leerlingen kijken uit naar de expositie. ,,Ik ben best trots dat mijn familie en vrienden komen kijken," meldt Lotte. Nienke vult aan: "Zo kunnen we laten zien wat we op school hebben geleerd." En Tygo: "Het lijkt me leuk om uitleg te geven bij mijn werkstuk."

De Eindexamen Expositie in De Pluk opent 18 april om 15 uur en is te zien tot 5 mei.

','times>