• Werkzaak
  • Werkzaak
  • Werkzaak

Leerwerkroutes Werkzaak genomineerd voor ESF award

GELDERMALSEN De leerwerkroutes van Werkzaak Rivierenland zijn genomineerd voor een ESF Award. ESF is het Europees sociaal fonds waar centrumgemeenten subsidieaanvragen kunnen doen. Voor de regio Rivierenland is Tiel de Centrumgemeente. Aan de subsidieaanvraag van de leerwerkroutes werkte het Regionaal Werkbedrijf en Platform Onderwijs en Arbeidsmarkt (RW-POA) mee.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid organiseert de Award voor alle ESF subsidie aanvragers in Nederland. Op 8 november is de finale van de ESF Award. De leerwerkroute van Werkzaak Rivierenland is een van de tien kanshebbers van drie prijzen: een vakjury prijs, een presentatieprijs en een publieksprijs. Voor die laatste kan het publiek vanaf 1 oktober haar stem gaan uitbrengen.

De vakjury beoordeelde maar liefst 25 pitches. Zij keek kritisch naar wie de beste pitch had geschreven en hoe de subsidie van het ESF het verschil maakte voor de projecten. Zij keek met name naar het enthousiasme, de motivatie en op welke wijze de doelstellingen zijn of worden gerealiseerd.

LEERWERKROUTES Werkzaak Rivierenland heeft veel contact met bedrijven en inzicht in de vraag naar medewerkers. Met de leerwerkroutes die dit jaar worden ontwikkeld leidt Werkzaak mensen op voor die arbeidsvraag. In de opleiding wordt zoveel mogelijk maatwerk gestopt om aan te sluiten op de vraag van de markt. Er komen tien leerwerkroutes in de komende jaren.

De eerste startte in juni, leerwerkroute horeca. In deze leerwerkroute leren mensen, in een half jaar tot maximaal twee jaar, alle ins en outs van de horecabranche kennen. Rond het bedrijfsrestaurant Smaakzaak werken leermeester, werkcoaches en accountmanagers samen om de deelnemers (mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt) een prettige werkplek en veilige leeromgeving te geven. Naast veel praktijktijd werkt deze leerwerkroute met e-learningmodules over bijvoorbeeld voedselhygiëne en gastheerschap.

Direct vanaf de start zien we alle deelnemers groeien, op geheel eigen wijze en tempo. We zien ook onbekende talenten boven komen; het effect van maatwerk. Deelnemers ontwikkelen zich optimaal voor functies die zijn afgestemd op de daadwerkelijke vraag uit de markt. Hiervoor zijn contacten gelegd met de Van der Valks in Rivierenland.

SAMENWERKEN MET BEDRIJVEN De samenwerking met bedrijven is van essentieel belang voor de leerwerkroutes. Bedrijven kunnen stageplaatsen bieden en zo bijdragen aan de talentontwikkeling van hun eigen toekomstige medewerkers.

De andere leerwerkroutes zijn Horeca, Schoonmaak, Transport & logistiek, Groen, ICT, Techniek, Hout, Zorg, Agri, Administratief & receptie.