• André van der Vlerk

Legowalhalla langs de snelweg

1001 Farm Toys trekt klanten van heinde en verre

BEESD Workshops van Lego, doorlopende Lego-maquettes en het volledige Lego-assortiment op voorraad: 1001FarmToys in Beesd trekt Legofans uit het hele land.

door André van der Vlerk

,,Soms komen er families met kinderen die languit voor een schap gaan liggen en urenlang naar de uitgestalde Lego-dozen kunnen staren, soms zelfs zo lang dat je je afvraagt of ze bij ons willen overnachten", vertelt Henk van der Perk met zijn kenmerkende gulle lach. "Sommige kinderen gaan huilend naar huis."

Het zijn soms honderden bezoekers die op een zaterdag de toegangsdeur van de megaspeelgoedwinkel langs de A2 bij Beesd betreden. Niet zelden bezoekers van de nabijgelegen camping aan het Betuwestrand die in één dag een trip brengen aan het uilenparkje De Paay in Beesd, landgoed Mariënwaerdt en dus ook het speelgoedwalhalla van de familie Van der Perk. Een chauffeur die vanuit Drenthe in de late avonduurtjes een Lego-vrachtwagen op schaal komt afhalen, een Rotterdamse havenarbeider die vanuit de Maasvlakte speciaal naar Beesd komt om een op internet bestelde mobiele kraan van een kleine 300 euro met trappelend ongeduld in ontvangst te nemen - het is bijna dagelijkse kost in de zaak van Van der Perk.

MUSEUM Het was zijn vader Theo die de speelgoedhandel in de jaren zestig - weliswaar onbedoeld - in gang zette. Het moet in 1961 zijn geweest dat hij besloot om miniatuurtjes van tractoren en andere landbouwvoertuigen te gaan verzamelen. De collectie telt intussen zo'n 4.000 exemplaren die op de bovenverdieping van de voormalige stal langs de Parkweg achter vitrinekasten staan opgesteld. Een heus museum die vanuit het hele land belangstellenden trekt.

Henk: ,,In 1989 begon mijn vader de dubbele exemplaren in zijn verzameling te verkopen. Dat waren er aanvankelijk niet zoveel, maar op een gegeven moment was hij slim genoeg om dozen van twaalf voertuigjes te kopen waarvan hij er één voor zijn verzameling uit haalde om de resterende elf weer met winst te verkopen. Tja, hoe financier je je hobby zal ik maar zeggen."

LANDBOUWSPEELGOED 1001FarmToys is een aftakking van Theo van der Perk Mechanisatiebedrijf. Het familiebedrijf werd in 1898 opgericht door Henks overgrootvader Nico waarna diens zoon Piet en vervolgens kleinzoon (en Henks vader) Theo het bedrijf overnam. Samen met zijn vrouw Yke en hun zonen Jeroen, Peter en Erik heeft Henk het familie-imperium nu alweer 25 jaar in handen.

Eén van de eerste wapenfeiten van deze vierde (en inmiddels vijfde) generatie was in 1992 de inrichting van een kleine afdeling met landbouwspeelgoed - vandaar de naam - in een klein hoekje van het zojuist in gebruik genomen nieuwe onderkomen van het mechanisatiebedrijf. ,,Er was veel vraag naar landbouwspeelgoed in die tijd", weet Henk nog. ,,Bij een boerderij wilden kinderen ook een trekker, een combine, een kraan en vee." Goed vijf jaar geleden begonnen fabrikanten waaronder Lego, Playmobil en Siki hogere eisen te stellen. ,,Ze zeiden: wil je een trekker verkopen, dan moet je de catalogus in z'n geheel aanbieden. We zijn daarin meegegaan, waardoor we naast landbouwspeelgoed ook bijvoorbeeld autootjes, Star Wars of Lego City in het assortiment hebben. Alles."

FRANS CHÂTEAU De verkoop van Playmobil maakt circa 25 procent van de omzet uit, Lego is goed voor om en nabij de helft. De prijzen in Beesd liggen gemiddeld twintig procent onder de winkelprijs; sommige dozen gaan zelfs met meer dan 35 procent korting over de toonbank. De rol van Lego kreeg vorig jaar een nieuwe impuls toen Henk in contact kwam met Legofreaks Leerdam die elk voorjaar in gebouw Maranatha een diorama van 26 vierkante meter neerzetten tijdens de jaarlijkse verzamelbeurs in de Glasstad. Een onderdeel van de maquette van vorig jaar, een meer dan 30.000 Legosteentjes tellend Frans château, staat momenteel in een vitrine bij 1001 Farm Toys.

Leden van Legofreaks Leerdam geven op uitnodiging van Henk dit jaar drie workshops Lego bouwen: op de derde zaterdag van januari, maart en mei. Belangstellenden zijn welkom om hun creativiteit te vergroten. ,,Jij en ik zijn gewend om Lego te bouwen met een bouwtekening die in de doos zit bijgeleverd. Deze jongens ontwerpen alles zelf en tekenen tot op het laatste steentje, en in de juiste kleur, precies wat ze willen gaan bouwen. Het zijn zulke fanaten dat ze soms een hele doos kopen omdat ze net dat ene zeldzame steentje nodig hebben om te kunnen maken wat ze in hun hoofd hebben."

GATOR 1001FarmToys en de metamorfose van speelgoedwinkel naar belevingswereld voor jong en oud. Kopers van 25 euro aan speelgoed mogen in het zomerseizoen - van mei tot en met september - op het buitenterrein gratis zes rondjes rijden op de Gator, een 4x4 offroad-wagen die wordt verhuurd door Henks zoon Erik. ,,Hindernissen over een hobbelig terrein met diepe kuilen. Kinderen vinden het prachtig."

WORKSHOP De Lego-workshop van 1001FarmToys en Legofreaks Leerdam is zaterdag 21 januari vanaf 10.00 uur. De workshop duurt ongeveer een uur. Er zijn alleen nog plaatsen vrij om 10.00 uur, 11.00 uur en 12.00 uur. Aanmelden kan via www.legofreaksleerdam.nl.