Lezing: 'De invloed van de Bijbel op de Nederlandse taal'

HEESSELT Ton den Boon geeft op zondag 28 februari vanaf 15.00 uur de lezing 'De invloed van de Bijbel op de Nederlandse taal' in de kerk van Heesselt, Kerklaan 6 in Heesselt. Entree: € 7,50, bij reservering en voor vrienden van Stichting Kerk Heesselt; € 10, voor andere belangstellenden. Bij de entree kan men vriend worden.

Aangezien het aantal plaatsen beperkt is, graag van tevoren reserveren via het secretariaat van de stichting: 06 23 949 752, Annemart Vahl, of per e-mail: info@kerkheesselt.nl

Den Boon woont in Varik, is hoofdredacteur van het woordenboek de Dikke Van Dale, taalcolumnist voor dagblad Trouw en auteur van tientallen boeken over taal, kunst en literatuur. Zijn boek 'Een lust voor het oog' verscheen in 2014 bij Van Dale en werd gepresenteerd in Museum het Catharijneconvent in Utrecht ter gelegenheid van de verschijning van de bijbel in gewone taal. Ook is hij een graag geziene gast bij taalprogramma's op radio en tv.

Lange tijd was de bijbel (vooral in de Statenvertaling) een belangrijke inspiratiebron van de Nederlandse woordenschat.  'Aanstoot nemen', 'als een dief in de nacht', 'een lust voor het oog', 'wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet' - het zijn allemaal uitdrukkingen die hun oorsprong in de bijbel vinden.

Door allerlei nieuwe vertalingen is de link tussen bijbel en omgangstaal aan het vervagen. Om die reden heeft Ton den Boon enige tijd geleden het boek Een lust voor het oog gepubliceerd, waarin hij niet alleen de herkomst belicht van alledaagse uitdrukkingen die ontleend zijn aan de Bijbel, maar ook laat zien hoe deze uitdrukkingen nog steeds worden gebruikt door politici, journalisten, cabaretiers en schrijvers. Op 28 februari komt Ton den Boon naar het kerkje in Heesselt om te vertellen over de bijbelse woordenschat waarvan we ons ongemerkt nog steeds bedienen. Daarbij toont hij tevens schilderijen waarop zo'n bijbelse uitdrukking wordt uitgebeeld. Na afloop is er gelegenheid voor vragen en elkaar te ontmoeten onder het genot van een kop koffie of thee.