• Aquarius
  • Just-Like-Our-Parents
  • Una-mujer-fantastica

LingeFilm Goes Latin: een week lang Zuid-Amerikaanse topfilms

GELDERMALSEN Van vrijdag 17 november t/m woensdag 22 november presenteert LingeFilm een aantal recente Latijns-Amerikaanse topfilms, omlijst met een keur aan activiteiten.

Ruby Sanders, mede-oprichtster van het Latijns-Amerika magazine conSentido leidt vrijdag 17 november om 20.00 uur het festival in. Haar presentatie 'Rolpatronen doorbreken in de hedendaagse Latijns-Amerikaanse film' gaat in op hoe deze films belangrijke ontwikkelingen in de Latijns-Amerikaanse samenleving laten zien.

De lezing wordt gevolgd door de openingsfilm van het festival: het indrukwekkende Una Mujer Fantástica. Marina, transseksueel en werkzaam in een nachtclub, is gelukkig tot haar vriend Orlando plotseling overlijdt. Dan wordt ze geconfontreerd met een storm aan vooroordelen en haat. Een storm die elk normaal afscheid onmogelijk maakt. Ze vecht echter terug voor het recht om zichzelf te kunnen zijn. De film is een aangrijpend relaas over rouw en veerkracht, gemaakt door de Chileense regisseur Sebastián Lelio. Una Mujer Fantástica is een voortreffelijke opvolger van zijn ook al zo meesterlijke Gloria (2013). Een wijnproeverij maakt deze avond compleet.

Op zaterdag 18 november gaat het dan verder met een Zuid-Amerikaanse maaltijd+film. De maaltijd is helaas intussen uitverkocht. Gedurende de maaltijd en tijdens de pauze in de film vindt een optreden plaats van Jopie Jonkers: Harp en zang in Latin sound. Om 20.30 uur draait de film Aquarius van de Braziliaanse filmmaker Kleber Mendonça Filho. Het prachtige appartement van de 65-jarige Clara (Sonia Braga) wordt bedreigd door een ambitieuze projectontwikkelaar. Met haar trots, intelligentie, onafhankelijkheid en appetijt voor seks is Clara een strijdbare, tijdloze geest die niet zwicht voor het grote geld en al helemaal niet voor de druk die op alle manieren wordt opgevoerd. Aquarius is een uitdagende, zinderende film over menselijke- en maatschappelijke verhoudingen, waaraan niets geijkt of voorspelbaar is. Winnaar van talloze prijzen, onder meer voor de formidabele hoofdrolspeelster.

Naast film, ook dans op zondag 19 november. Vanaf 14:00 uur kan er in de theaterzaal geoefend en gedanst worden op Zuid-Amerikaanse muziek o.l.v. Liza Heerlijn, professioneel danslerares. Daarna kan uitgerust en genoten worden van de Braziliaanse film Just Like Our Parents. In deze film is de hoofdpersoon Rosa continu bezig te voldoen aan de eisen van haar ouders en haar dochters. Ze heeft er haar carrière voor opgegeven. Als haar moeder vertelt dat er iets niet klopt in haar familiegeschiedenis gooit ze het roer helemaal om en besluit dat ze weer baas over eigen haar leven moet worden. De Braziliaanse filmmaakster Laís Bodanzky schetst een ontroerend familieportret met een prachtige hoofrol van Maria Ribeiro.

Het festival gaat door naar dinsdagmiddag 21 november 15:00 uur met een herhaling van de film Aquarius met als extraatje thee, koffie met iets lekkers, vanaf 14.30 uur. En voor degenen die de opening gemist hebben een reprise op woensdagavond 22 november van Una Mujer Fantástica waarmee het festival wordt gesloten.

De films zijn te zien bij LingeFilm, gevestigd in De Pluk aan de Rijksstraatweg 64 in Geldermalsen.

Overzicht progrmma:

Vrijdag 17 novemaber: Lezing Ruby Sanders 20:00 uur - Aanvang film 20:45 uur

Zaterdag 18 november: Maaltijd 18:00 uur - Aanvang film 20:30 uur - Optreden Jopie Jonkers

Zondag 19 november: Zumba met Liza Heerlijn 14:00 uur - Aanvang film 15:00 uur (geen pauze)

Dinsdag 21 november: Filmmiddag met koffie-thee-lekkers 14.30 uur - Aanvang film 15:00 uur

Woensdag 22 november: Aanvang film 20:00 uur (geen pauze).

Entree € 7,50 / LingeFilm FanPas € 5,00. E-tickets via www.lingefilm.nl