• _DSC1289.NEF

    20th-Century-Women

LingeFilm sluit seizoen af met 20th Century Women

GELDERMALSEN Op vrijdag 23 juni en zaterdag 24 juni om 20.30 sluit LingeFilm een geslaagd filmseizoen af met de mooie film '20th Centtury Women'. Zaterdag is er voor de voorstelling een overheerlijke barbecue, georganiseerd door de Pluk. Voor slechts 16,50 euro kun je mee eten.

'20th Centtury Women' verdient een tweemaal uitverkochte zaal. Bezoekers zullen niet alleen geraakt worden door een ontroerend en herkenbaar filmverhaal, maar zich ook afvragen waarom deze film buiten de prijzen viel bij de laatste Oscaruitreikingen. Zeker Annette Bening had aanspraak mogen maken op de beste vrouwelijke hoofdrol. Regisseur en scenarioschrijver Mike Mills, vanwege deze film wel een mannelijke feminist genoemd, vertelt dat de film, hoewel niet strikt autobiografisch, is gebaseerd op zijn eigen jeugdervaringen met daarin een moeder die grote gelijkenis vertoonde met moeder Dorothea. Ze speelt een alleenstaande 55-jarige hippie-moeder die in de vrijgevochten jaren zeventig haar vijftienjarige zoon Jamie opvoedt. Ze wonen in een groot huis in Santa Barbara, Californië, dat mede bewoond wordt door huurders van uiteenlopend pluimage.

Moeder beschouwt vanuit haar opvatting mannen als overbodig en wil een feministische zoon scheppen, een man die zal functioneren vanuit zijn gevoelens en boordevol van kennis en begrip van de vrouwelijke seksualiteit. Het ontbreken van een mannelijk rolmodel probeert moeder te ondervangen door de inzet van nog meer vrouwelijke hulptroepen. Dat alles leidt tot lessen in feminisme en als puberaal tegenwicht natuurlijk tot opstandig gedrag. Zo ontstaat een gevoelvolle film vol rake observaties van mensen die allemaal overtuigend groeien in hun ontwikkeling en opvattingen. En dat het met de gevoelige en slimme Jamie wel goed lijkt te komen, is een mooie afsluiting van een even mooi LingeFilm-jaar.

De films zijn te zien bij LingeFilm, gevestigd in De Pluk aan de Rijksstraatweg 64 in Geldermalsen. Aanvang vrijdag- en zaterdagavond 20.30 uur. Entree € 7,50 / LingeFilm FanPas € 5,00. BBQ € 16,50 per persoon. E-tickets via www.lingefilm.nl