• Het dakterras, boven de entree van Lingehof, biedt een mooi uitzicht over Beesd.

    Rita Boer Rookhuiszen-de Joode
  • Het 'Betuweplein' doet dienst als restaurant en vooral ook als plek voor ontmoeting, ook met vrijwiliigers en buurtgenoten.

    Rita Boer Rookhuiszen-de Joode

Lingehofbewoners weer thuis

BEESD – De bouw liep iets uit en een bacterie in de waterleiding zorgde voor nog een paar dagen uitstel maar maandag 21 januari was het dan toch zo ver: de eerste bewoners van zorgcentrum Lingehof keerden terug naar Beesd en betrokken hun nieuwe appartementen. Terwijl verhuizers en familieleden zich ontfermden over het inruimen genoten de bewoners van een warme maaltijd die geserveerd werd in het gloednieuwe restaurant dat Lingehof rijk is.

WELKOM Vrolijke ballonnen met de tekst 'welkom thuis' sieren binnen de pilaren, die tijdelijk zijn voorzien van een beschermlaag, er moet namelijk nog aardig gemanoeuvreerd worden om alle meubels vanuit de verhuiswagens en busjes op de juiste plek te krijgen. De dames Van de Werken-de Jongh en Kamp-Meus wachten in de restaurantruimte geduldig af, met een kopje koffie, terwijl hun spullen worden over verhuisd. ,,Ik vind het mooi maar ook wel jammer dat ik uit Culemborg wegga'', laat mevrouw Kamp weten. Als een van de weinige bewoners is het dorp Beesd nieuw voor haar. Zij heeft een van de tien appartementen die verhuurd worden aan mensen met geen of een lage zorgindicatie. ,,Ik kom uit het oosten van het land en woon nu dichter bij mijn kinderen.'' Net als de andere bewoners woonde zij tijdelijk in het voormalige Culemborgse verzorgingshuis Elisabeth-hof. De bouw van de nieuwe Lingehof konden ze daar via de webcam volgen. ,,Met hen de bouwplaats bezoeken vonden we toch te riskant'', vertelt Willy Goossen die namens de Zorgcentra Rivierenland (SZR) de nieuwbouw begeleidde. ,,We hebben er wel van alles aan gedaan om de band van de bewoners met Beesd in stand te houden. Zo bleef er dag-verzorging in Het Klokhuis en kwamen bewoners regelmatig met een busje richting Beesd. Ook bij de eerstesteenlegging waren bewoners en hun familie betrokken.''

VRIJWILLIGERS De band met de vele vrijwilligers die het oude Lingehof rijk was is ook gekoesterd. Sommigen waren ook actief in Elisabeth-hof, anderen worden dat nu weer. ,,Zonder hen zouden we niet kunnen,'' aldus Dikkie van Zetten die met de ingebruikname van de nieuwe Lingehof het stokje van Goossen overneemt. Tijdens de verhuisweek zijn ook medewerkers van het in Beesd gevestigde bedrijf Volvo actief. ,,Dat past bij ons nieuwe maatschappelijk plan. We willen daarmee meer zichtbaar actief zijn in Beesd en omgeving'', legt Boudewijn Pastoor uit. Samen met collega's serveert hij vanuit de keuken van het restaurant de warme maaltijd. De tafeltjes op het 'Betuweplein', zoals die ruimte genoemd wordt, zijn vrolijk gedekt en zowel de nieuw aangekomen bewoners als hun familieleden en helpers genieten zichtbaar van een driegangenmaaltijd. Sommige bewoners zijn wel een beetje overdonderd met hun ruime appartement. ,,Het is nog even wennen,'' lacht Van Zetten. ,,Ook dat men zelf mag kiezen wanneer men de warme maaltijd eet. Ons restaurant is open van 8 tot 8 en men is echt vrij om te bepalen wanneer en ook waar men eet. En als men speciale wensen heeft, zoals bijvoorbeeld een tosti, of een portie bitterballen als er visite is dan kan dat ook.''

LICHT Lingehof oogt bij binnenkomst ruim en licht en heeft 48 eenpersoons en 2 tweepersoons appartementen. Allen met een woonkamer met keukenblok, badkamer en een aparte slaapkamer. Waar men ook loopt in het pand, de architect heeft ervoor gezorgd dat er altijd zicht naar buiten is. Op de bovenste verdieping bevindt zich zelfs een dakterras. Bijzonder is de stilteruimte waar op zondag live via een beeldscherm, gefinancierd door de protestantse gemeente Beesd, de kerkdienst in de Beesdse Pieterskerk gevolgd kan worden. .