• De 'bijplaatsingen' zijn volgens Avri inmiddels sterk verminderd

    Ab Donker

Avri: 'Nieuwe manier van afval aanbieden begint te wennen'

GELDERMALSEN De nieuwe manier van afval aanbieden begon ruim 2 maanden geleden. Er veranderde veel voor de inwoners. Zo brengen de meeste inwoners hun restafval sinds 1 juli naar ondergrondse containers. Dat het nieuwe systeem niet meteen helemaal goed zou verlopen, verwachtten de gemeenten. Dit maakte het niet minder vervelend voor een grote groep inwoners. De grootste problemen loste Avri binnen 5 weken op. Veel inwoners waren bang voor vervuiling van steden en dorpen. Dit bleef op de meeste plaatsen gelukkig uit.

Ook Avri-medewerkers moeten wennen aan de nieuwe manier van afval ophalen. Er zijn bijvoorbeeld veel routes veranderd voor het ophalen van plastic verpakkingen en drinkpakken, gft-afval en papier. De medewerkers slaan daarom per ongeluk wel eens een straat over. Die straten worden dan zo snel mogelijk nagereden om het afval alsnog op te halen. Sommige ophaaldagen zijn gewijzigd. Inwoners die twijfelen over hun ophaaldag kunnen de afvalkalender eenvoudig opzoeken via de Avri Afvalapp of de website.

BIJPLAATSINGEN VERMINDEREN Veel inwoners waren bang voor vuilniszakken naast de ondergrondse containers (de zogenaamde bijplaatsingen). De grote vervuiling waar sommige inwoners bang voor waren, is volgens Avri uitgebleven. In juli was er wel een flinke piek aan bijplaatsingen. Dit aantal wordt snel minder; van 525 bijplaatsingen in juli naar 245 in augustus. De verwachting is dat dit in de komende maanden nog minder wordt.

STUK MINDER RESTAFVAL Waar het nieuwe beleid voor bedoeld is, lijkt volgens Avri te werken: het restafval vermindert. De zomervakantie heeft daar enige invloed op gehad. In oktober zijn de cijfers harder en is er beter zicht of de dalende trend zich voortzet. Het doel is om in 2020 slechts 75 kg restafval per inwoner per jaar over te houden.  

  

GRATIS GROTE PLASTICCONTAINER Inwoners die een kleine (140 liter) container voor plastic verpakkingen en drinkpakken (PD) hebben, kunnen deze gratis ruilen voor een grote (240 liter) container. Het ruilen begint deze maand en loopt tot het eind van het jaar door. Veel inwoners hebben al een grotere PD-container aangevraagd. Een gratis PD-containerwissel aanvragen kan tot eind dit jaar via www.avri.nl/container-bestellen.