• Zo hoog zou de muur moeten worden

    A.(bram) B. Wesselo
  • Doorsnee toelomstig spoortraject, in rood zoals gepland, in groen het alternatief

    A.(Bram) B. Wesselo

Tricht uit 't zicht

07-09-2019, 10:18 | Lezersnieuws | A.(Bram) B.

Tenminste zo ziet het er op dit moment naar uit, want met de werkzaamheden voor de aanleg van een “eigen” spoor voor de trein van Geldermalsen naar Gorinchem (MLL) worden ook geluid reducerende maatregelen bij het spoor genomen.

Een goede zaak, zeker voor diegenen die dicht bij het spoor wonen.

 

In april 2017 werd door de raad van de gemeente Geldermalsen de Visie Geluidsschermen vastgesteld.

In de Visie wordt uitgegaan van een geluidsscherm van 724 meter lang en 2m hoog aan de oostzijde van het spoor vanaf de noordzijde van Tricht tot over de Linge.

 

Zo’n lange hoge muur heeft nogal wat nadelen.

Een dergelijk scherm blokkeert het zicht van Tricht ten westen naar Tricht ten oosten van de spoorbaan en omgekeerd, belemmert het zicht op Tricht voor treinreizigers, is, waar geen groen kan groeien, in potentie een vieze muur door het dorp (algen en graffiti) en doet afbreuk aan het zicht vanaf en op de Linge en is op de Lingebrug overbodig door reeds aanwezige opstaande geluidsabsorberende wanden.

 

Lagere alternatieven voor de reguliere schermen van 2m hoog waren in 2017 leverbaar, maar nog niet zo bekend en zeker niet beproefd.

 

Desondanks kreeg de gemeente Hilversum het in 2017 voor elkaar om een dreigende visuele 2-deling van het dorp door een houtvezelbetonscherm van 2m hoog en 400 m lang langs de Oosterenghweg aldaar af te wenden. Daar werd een scherm van slechts 75cm hoog geplaatst.

Dat scherm biedt vrij zicht voor de mensen buiten en in de trein. Bovendien kunnen treinreizigers in geval van calamiteiten sneller en veiliger op de beloopbare bovenkant van het scherm uit stappen.

Het staat 1m van het spoor en heeft daardoor een zelfde geluidsabsorberende werking als de standaard schermen van 2m die zo’n 4m van het spoor staan.

In een publicatie van Prorail van 24 april 2018 worden de proeven met lage geluidsschermen als succesvol vermeld.

Aan de westzijde is gedeeltelijk een scherm van 1m hoog voorzien. Deze mag ook 0,75m worden en dichter op het spoor staan, bij voorkeur naast het hoofdspoor. Het geluid van de treintjes van de MLL blijft ruimschoots binnen de norm.

 

Op de Lingebrug is een glazen scherm (ook van 2m hoog) direct naast het fietspad geprojecteerd. Dit was niet afgesproken in de eerder genoemde Visie. Daarin staat dat glas alleen kan worden toegepast op locaties die slecht bereikbaar zijn voor onbevoegden.

 

De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van West Betuwe worden gevraagd de door de gemeente Geldermalsen vastgestelde visie aan te passen zodat het zicht op Tricht behouden blijft.