• Frans en Nathalie van Verschuer tussen de Lakenvelders

Mariënwaerdt altijd bezig met vernieuwing

BEESD Van 17 tot en met 21 augustus vindt de 22e editie van de Landgoedfair plaats op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. Het thema 'van Hollandse bodem' geeft de familie van Verschuer, beheerders van het landgoed, de perfecte gelegenheid om bezoekers voor het eerst of opnieuw kennis te laten maken met de vele producten van eigen land(goed).

door Willemieke Steen

 Het beheer van het landgoed is in handen van Frans en Nathalie van Verschuer, de negende generatie van de familie. Sinds 1995  organiseren Frans en Nathalie een Landgoedfair op Mariënwaerdt, toen nog volledig geregeld door hen zelf. Ook werd er vanaf dat jaar gestart met de verkoop van eigen producten, wat een groot succes bleek. "Na één dag waren we uitverkocht. Om de andere dagen van de fair niet met lege handen te staan, heeft mijn schoonmoeder nog tot diep in de nacht jammetjes staan maken", lacht Nathalie. ,,We waren niet gewend zo'n grote productie te draaien en hebben kort daarna besloten dit proces te professionaliseren." Vanaf het eerste jaar is alles op het landgoed alleen maar gegroeid: de fair werd groter, er kwamen steeds meer mensen in dienst, de Landgoedwinkel groeide, er werden steeds meer locaties verhuurd voor vergaderingen, bruiloften en feesten er kwam een Bed & Breakfast en in 2004 werden pannenkoekenhuis de Stapelbakker en een kaasmakerij geopend. Hoewel de organisatie van de Landgoedfair nu voornamelijk in handen is van een aantal vaste medewerkers, blijft de familie van Verschuer nauw betrokken in het proces. Nathalie vertelt: ,,We denken mee over het thema en houden vooral in de gaten dat we authentiek en origineel blijven, maar wel met de trends meegaan. We blijven altijd bezig met vernieuwing, ook wat onze eigen producten betreft. De notentaart is nog altijd erg populair, maar daarnaast zijn we nu bezig met het ontwikkelen van onze eigen Mariënwaerdt appeltaart."

 Of de volgende generatie het beheer van het landgoed op zich gaat nemen, is nog niet bekend. ,,Toen onze kinderen klein waren, hebben we ze bewust wat weggehouden van de Landgoedfair. Het was op zulke dagen veel te druk. Inmiddels werken ze mee tijdens de fair, maar ook gedurende het hele jaar. Daaraast zijn ze vooral druk met hun school en opleidingen", aldus Nathalie.