• Marijke Boon
  • Marijke Boon

Marijke Boon zingt 'Smartsongs' in Cultureel Café Geldermalsen

GELDERMALSEN Vrijdagavond 15 september verzorgt kleinkunstenaar Marijke Boon een optreden in Cultureel Café Geldermalsen. De avond in Schenkerij de Beurs aan Marktplein 14 in Geldermalsen start om 20.00. Toegang is gratis.

Marijke Boon speelt in haar nieuwe show 'SmartSongs' met taal. Samen met haar bekende rode accordeon, een oeroud vogelboek 'De Nozeman' en de nieuwste smartphone staat ze op het podium. Er valt veel te genieten bij de muzikale Boon, die graag balanceert op het snijvlak van smartlap en blues; Kleinkunst in de beste betekenis van het woord. Bij haar optredens zijn haar songs een belangrijke component. Vaak combineert ze haar liedkunst met beeldende kunst.

Marijke Boon volgde een opleiding aan de Kunstacademie AKI te Enschede en de Academie voor Expressie te Utrecht. Ze ging in 1975 in Dordrecht wonen en werken, samen met kunstenaar Anne Mieke Backer. Het duo bewoog zich op de grens van theater en beeldende kunst met tentoonstellingen en performances. In 1977 schreef Boon haar eerste jeugdtheaterstuk, in het kader van een project van het Dordrechts Museum.

De voorstellingen van Boon vallen terecht onder 'kleinkunst' omdat ze als geen ander de kunst van het kleine beheerst. Met weinig meer dan haar rode accordeon en haar lange lijf is ze een markante en eigenzinnige theaterpersoonlijkheid. Graag rammelt ze aan bestaande conventies, kritisch en met humor. Aan het alledaagse weet ze iets toe te voegen en er een onverwachte, verrassende wending aan te geven. Ze schrijft liederen die amuseren en tegelijkertijd tot nadenken stemmen. Uiteraard mag er meegezongen worden, zacht en soms hard.

Marijke Boon is de enige cabaretier van wie werk is opgenomen in 'De Dikke Komrij' 2004, Gerrit Komrij's Nederlandse Poëzie van de 19de t/m de 21ste eeuw.

Info: marijkeboon.nl/over-marijke of de Facebook pagina van Cultureel Cafe Geldermalsen.