• Lekker Lokaal Rivierenland

Meer dan honderd streekproductmatches in Rivierenland

ZOELEN Op 20 mei vond in Zoelen een smakelijke 'Meet & Match bijeenkomst' plaats. Agrariërs uit Rivierenland lieten hier hun producten zien en proeven aan geïnteresseerde bedrijven in de regio, om zo te verkennen of er mogelijkheden voor samenwerking zijn. Gedurende de ochtend zijn er ruim honderd matches gemaakt. Dat houdt in dat binnenkort op steeds meer plekken streekproducten te verkrijgen zijn of op het menu staan.

Onder de bezoekers waren lokale supermarkten, recreatieondernemingen, cadeauwinkels, restaurants, cateraars, gemeenten etc. Allemaal bedrijven en organisaties die het leuk vinden om lokale voedselproducten uit de streek te betrekken, bijvoorbeeld voor op de menukaart, in het winkelschap, in de bedrijfskantine of als relatiegeschenk. Zij waren naar de Meet & Match bijeenkomst gekomen voor een vrijblijvende kennismaking met uiteenlopende producten. Van bier, wijn, cider en sappen tot vlees, fruit, zuivel, meel, eieren, aardappels, noten, olie, stroop, jam en diverse andere delicatessen waren te proeven.

De organisatie concludeert aan de hand van de ingevulde matchingsformulieren dat er meer dan honderd matches gemaakt zijn. Tussen bezoekers en agrarisch deelnemers, maar verrassend genoeg ook tussen agrarisch deelnemers onderling.

,,Een eierproducent appte mij de dag erna al dat zijn eieren vanaf volgende week in een supermarkt in een naburige gemeente in het schap liggen. Dat is waar we het voor doen", aldus projectleider Jolijn Zwart-van Kessel.

De organisatie hoopt dat deze kennismaking leidt tot een structurele samenwerking tussen producenten en zakelijke afnemers. Een blijvende Meet & Match dus.


Mark Mudde, supermarktmanager van Jumbo Maurik, ziet streekproducten als meerwaarde en onderscheidend element in zijn supermarkt ten opzichte van andere supermarkten, mits de producten voldoen aan alle eisen met betrekking tot voedselveiligheid.
Wouter Blinde, chef-kok van restaurant Oud Vuren, zorgde voor een heerlijke lunch waarin producten van diverse aanwezigen verwerkt waren. Hij heeft ook ervaring met het organiseren van een streekproductendiner. Wouter gaf aan dat prijs voor hem minder relevant is, maar juist smaak en het verhaal van het product het doorslaggevend element voor hem is. En daarnaast ook een korte afstand én voldoende voorraad zodat hij het snel kan verzamelen voor een diner en er ook een groot gezelschap mee kan bedienen.

De aanwezige producenten doen hun voordeel met deze tips.

De Meet & Match bijeenkomst werd georganiseerd vanuit het project "Lekker Lokaal Rivierenland", waarin gemeenten en ondernemers in de regio Rivierenland samenwerken om lokaal geproduceerd voedsel ook lokaal af te zetten. Projectleider Jolijn Zwart-van Kessel geeft aan: ,,Deze Meet & Match was een eerste keer. Een succes dat zeker vervolg krijgt. Op maandag 28 oktober 2019 organiseren we zoiets speciaal voor restaurants in het gebied. Er zijn in Rivierenland zo'n 200 agrariërs die producten van hun eigen bedrijf rechtstreeks aan de consument aanbieden. Van appels en kaas, vlees en jam tot wijn en sap: we hebben het allemaal hier in Rivierenland. Hoe mooi zou het zijn als je in de lokale supermarkt ook kaas uit je eigen omgeving kan kopen. Of dat restaurants in Rivierenland ingrediënten uit de eigen regio gebruiken in hun gerechten. Of dat bedrijfskantines lunch serveren met lokale producten. We hebben met deze Meet & Match bijeenkomst een beginnetje gemaakt, maar we hopen uiteraard nog veel meer matches te bewerkstelligen."