• Ab Donker
  • Ab Donker
  • Ab Donker
  • Ab Donker
  • Ab Donker
  • Ab Donker
  • Ab Donker
  • Ab Donker
  • Ab Donker

Meer statushouders, geen azc

GELDERMALSEN Als het aan een meerderheid van de raadsleden in Geldermalsen ligt, gaat Geldermalsen meer statushouders huisvesten dan wettelijk verplicht en komt er nu geen azc. Dat blijkt uit de gemeenteraadsvergadering van woensdagavond.

door Sophie van Hogendorpt @sophiehogendorp

Al twee weken voor aanvang van de raadsvergadering liet bijna de voltallige raad, alleen D66 deed niet mee, weten tegen een asielzoekerscentrum te zijn omdat hiervoor geen draagvlak zou zijn. Lourens van Bruchem, SGP: ,,Uit alle gesprekken die we het afgelopen half jaar met inwoners hebben gevoerd, concludeer ik dat twintig procent van onze inwoners fanatiek tegen een azc is, twintig procent fanatiek voor en zestig procent is neutraal zolang het een bescheiden azc is. Op basis van de heersende spanningen binnen onze bevolking hebben we echter leiderschap moeten tonen. Er is te veel kapot gemaakt. De wonden moeten eerst genezen. Daarom zijn we, met een grote meerderheid van de raad, op dit moment tegen een azc.'' Op D66 na kon de gemeenteraad zich nog steeds vinden in dit standpunt. Toch werden er tussen de regels door wel kanttekeningen geplaatst. Zo gaf Van Bruchem aan dat hij nu niet wil zeggen dat er in de toekomst nooit een azc zal komen en ook coalitiegenoten CDA en Dorpsbelangen lieten weten dat als de vluchtelingenstroom toeneemt, er opnieuw over het onderwerp gediscussieerd kan worden.

Wel werd wel door alle partijen benadrukt dat Geldermalsen ook nu haar verantwoordelijkheid moet nemen in het vluchtelingenvraagstuk. Zo willen de raadsleden andere gemeenten in Rivierenland ondersteunen wanneer zij een azc realiseren en wordt er geopperd dat Geldermalsen wellicht extra statushouders kan huisvesten. Jan de Geus, D66, vraagt zich af hoe zijn mederaadsleden dit laatste punt. ,,Er zijn nu al wachttijden van vier tot zeven jaar voor een woning in onze gemeente. Door meer statushouders te huisvesten, pakt u woningen van onze eigen inwoners af.'' Volgens de meeste partijen is dit echter niet per se het geval. PvdA oppert bijvoorbeeld dat gebouwen die in eigendom zijn van de gemeente kunnen worden verbouwd en Dorpsbelangen geeft aan dat aan dat je vrij gemakkelijk tijdelijke woonunits kunt plaatsen. De gemeenteraad heeft het college van burgemeester en wethouders concreet de opdracht gegeven om met scenario's voor de opvang van extra statushouders te komen waarbij ook voldoende woningen voor eigen inwoners behouden blijven.