• Gerard Evers

    Donald Schalk

In Memoriam: Gerard Evers

DEIL Met het overlijden van Gerard Evers (25 oktober, 68 jaar jong) verliest de regio een regisseur die veel betekend heeft voor het amateurtheater in Geldermalsen en wijde omtrek.

Waarschijnlijk zijn er in de Betuwe maar weinig amateur-acteurs die niet in een door hem geregisseerde productie hebben meegespeeld. Ook veel zangers, dansers, musici, decorbouwers, kostuummakers en theatertechnici hebben met hem samengewerkt. Gerard was een aimabel mens, maar niet tevreden voor hij het optimale uit zijn acteurs naar boven had weten te halen en de productie verder ook qua muziek, zang, dans, decor, kleding, licht en geluid stond als een huis. Waren daarvoor 'botsingen' nodig, dan ging hij die niet uit de weg.

Ook wie nog nooit toneel had gespeeld, kreeg bij Gerard een kans, zowel kinderen als volwassenen. Vaak was dit een blijvende opstap naar het amateurtoneel. Een enkeling staat nu professioneel op de planken.

Wat Gerard Evers betekende voor degenen die aan 'zijn' producties meewerkten, geldt zeker ook voor het publiek dat kwam kijken. Velen koesteren dierbare herinneringen aan Gerards voorstellingen bij onder meer Toneelgroep Elckerlyc, aan producties als 'Binnen de Poorten', 'Klei' , Pecaranse, straattheater in Culemborg en Tiel, mega-producties bij Buren Toen Theater, maar ook aan de intieme theatervoorstelling over dementie: 'Dag mama'.

Echter, dat de regio een bevlogen toneelregisseur verliest, zinkt in het niet bij het verlies dat zijn overlijden betekent voor zijn vrouw, (klein)kinderen en overige familie. Wij wensen hen veel sterkte.

Karel van Koppen