• De Vurense Annette van der Plas poseert met haar net uitgebrachte boek over de Sunny Twins, die het mysterie omtrent de geheime schuilplaats weten te ontrafelen, voor een klassieke Engelse Spitfire.

    Erik de Bruin

Luchtoorlog tot leven gebracht in spannend en gezellig kinderboek

VUREN Fort Vuren herbergt sinds twee jaar het WO2 en Vliegeniersmuseum Rivierenland, een permanent eerbetoon aan de heldhaftige piloten die aan de zijde van de geallieerden hun leven gaven/in de waagschaal stelden om dit gebied te bevrijden. Toen Annette van der Plas, wonend in het Waaldorp, tijdens een bezoek van de schoolklas van haar dochter (groep 8 van Het Kompas) aan het net geopende museum kennis nam van de bijzondere verhalen van de neergestorte vliegeniers raakte ze direct geïnspireerd. ,,Het kriebelde al jaren om zelf een kinderboek te schrijven."

door Erik de Bruin

,,Het heeft zich hier afgespeeld, dat maakt het extra bijzonder. Je merkt dat ook aan de reacties van de kinderen. De sfeerbeschrijvingen zijn heel herkenbaar." ,,Hoe de recensies uit het dorp zijn? Enthousiast gelukkig. Iemand noemde het bijvoorbeeld een echte pageturner. Een mooi compliment natuurlijk. Ik wilde er een soepel geschreven verhaal van maken dat alle ingrediënten bevat waar kinderen van houden: spanning, avontuur, vaart, gezelligheid en een vleugje humor. Verzonnen, maar wel gebaseerd op historische gebeurtenissen. Spelend in het nu, met oog voor het verleden."

Het museum hielp haar op weg en zorgde er aan het eind ook voor dat alles klopt. ,,Peter den Tek, de voorzitter, heeft er met veel oog voor details naar gekeken. Aanvankelijk was er in het boek een piloot getekend met een ster op zijn kraag. In principe prima bedacht door de illustratrice, die dit op internet had opgespoord, maar zo'n symbool wordt gedragen door brigadier-generaals. Die vlogen normaal gesproken niet zelf tijdens de Tweede Wereldoorlog." Van der Plas betrachtte die zorgvuldigheid ook bij het schrijven. ,,Het is soms net puzzelen. En vooral ook schrappen. Polijsten. Korte met lange zinnen zinnen afwisselen. Een enkele keer staar je maar een beetje voor je uit op zolder. Komt er niets uit. Wat hielp was mooie zinnetjes bedenken. Die hadden niets met het verhaal te maken, maar ze zorgden er wel voor dat het creatieve proces weer op gang kwam."[

Ze vervolgt: ,,Op een gegeven moment ontstond er wat meer druk en dat hielp ook. Ik bezocht een studiedag voor schrijvers en sprak die dag ook met een uitgever die heel graag wilde weten wat ik tot dan toe had geschreven. Hij appte de volgende dag al: 'In het najaar brengen we 'm uit!" Lachend: ,,Ineens lag er een deadline. Een prachtige stok achter de deur, maar ik geef eerlijk toe: Wel pittig, hoor."

Ze kroop op dat moment volledig in de huid van wat altijd al haar passie was. Twintig jaar geleden schreef ze al eens jeugdboek en ze heeft de afgelopen jaren heel wat

kinderboeken gerecenseerd, vooral voor het Nederlands Dagblad en het Reformatorisch Dagblad. ,,Een andere tak van sport, maar ik weet daardoor best goed wat aanspreekt qua stijl en thematiek. Spanning waarderen bijna alle kinderen - dat er mysterieuze gebeurtenissen plaatsvinden waar je maar geen vinger op weet te leggen - maar je wilt kinderen op deze leeftijd (vanaf negen jaar, red.) ook een mooie boodschap meegeven. Met dit boek breng ik de luchtoorlog tot leven. Onbekende piloten gaven hun leven in de strijd. Er wordt een feestelijke dag georganiseerd, maar opa, die ooggetuige was geweest, tempert waar nodig het enthousiasme met zijn oorlogsverhalen. Hij laat de kinderen beseffen dat leven in vrijheid en vrede niet vanzelfsprekend is."

NIET DOORSNEE Suus en Niek, de twee hoofdrolspelers, richten hun eigen detectivebureau op, genaamd: Sunny Twins. Zij weten het mysterie omtrent de geheime schuilplaats en de persoon die de Pilotendag probeert te dwarsbomen te ontrafelen. ,,Kinderen hebben vrijheid nodig om zichzelf te kunnen zijn", vertelt Van der Plas. ,,Daar gaat het boek ook over. In al het speurwerk speelt Niek een belangrijke rol en dat is best bijzonder want hij is niet doorsnee. Zijn hoofd zit snel vol en hij heeft moeite met drukte om zich heen. Op zijn eigen manier is hij echter een ster, zonder hem was de onruststoker nooit gevonden."

,,Dat een hoofdpersoon niet doorsnee is, kwam ik nog te weinig tegen. Nou, dacht ik, dan schrijf ik toch zelf zo'n boek!" Zo gezegd, zo gedaan. Sunny Twins, De geheime schuilplaats ligt te koop in menig boekhandel, bij het fort en kan ook online worden gekocht op de website van Buddy Books en bijvoorbeeld bol.com. Via Facebook (sunnytwinsinactie) en Instagram (sunny_twins) zijn de Sunny Twins en het ontstaan van het boek te volgen. Het vliegeniersmuseum is open van woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.