• wasp2015_day_14-0220.CR2

    Sabrina Lantos
  • Dukhtar
  • Lo and Behold

Moederliefde, liefde en internet bij LingeFilm

GELDERMALSEN LingeFilm weet altijd weer boeiende films te selecteren. Zo ook aankomende week waarin de Pakistaanse film 'Dukthar', Woody Allans 'Café Society' en de documentaire 'Lo and Behold' op het programma staan. Met een drankje voor en/of na de film in het Grand Café van De Pluk heb je zo een heel leuk, betaalbaar avondje uit.

Het LingeFilm-weekend opent op vrijdag 2 december (20.30 uur) met de film 'Dukhtar' (dochter), van de Pakistaanse regisseur Afia Nathaniel. Dukhtar gaat over de kracht van moederliefde in een land dat geregeerd wordt door mannen en mannelijke eer, waarbij de moeder kiest voor haar dochter die evenals zij ooit, uitgehuwelijkt dreigt te worden

Op zaterdag 3 december (20.30 uur) en zondag 4 december (15.00 uur) vertoont LingeFilm 'Café Society'. Als we de tel goed hebben bijgehouden is dit de 49ste rolprent van regisseur Woody Allen sinds zijn debuut in 1966. Er wordt vaak, ten onrechte, beweerd dat Allen elk jaar dezelfde film maakt, met als thema dat niemand lang en gelukkig leeft. Want, zo weten we, de liefde is een onmogelijke zaak voor ons onvolmaakte mensen. Hetzelfde misschien, maar toch telkens weer verrassend anders.

Vanuit het New York van de dertiger jaren verkast de jonge Bobby Dorfman naar Hollywood om daar zijn geluk te beproeven. Hij begint daar onderaan de ladder, als loopjongen voor zijn oom, een invloedrijke agent voor filmsterren. Hij aanbidt een mooie jongedame Vonnie, onbereikbaar buiten zijn bereik, die hem onverwacht toch in de armen valt. Een romantische toekomst lonkt, maar het is gezegd, in een film van Woody Allen leeft niemand lang en gelukkig, maar de illusie is ook hier weer melancholisch en onweerstaanbaar.

Op woensdag 7 december (20.00 uur) draait 'Lo and Behold', de meest recente documentaire van veelbekroond filmmaker Werner Herzog, maker van legendarische speelfilms als 'Fitzcarraldo' en even vermaarde docu's als 'Grizzlyman'. Kenmerkend in al zijn werk is zijn uniek onbevangen manier om de werkelijkheid te benaderen. Zo ook in deze documentaire, waarin hij het ontstaan en de ontwikkeling van het internet en de digitale wereld onderzoekt: even beangstigend als fascinerend. In een reeks interviews verkennen we aan zijn hand hoe onze toekomst minder dan ooit te bevatten valt. De vraag of dit ons meer goed dan kwaad, of juist andersom heeft gebracht, en nog zal brengen, wordt door Herzog uiteraard niet beantwoord, en ligt in de schoot van de toekomst verborgen. Van het NRC Handelsblad krijgt deze film 4 sterren: ,,Lo and Behold bereikt zijn doel: je verlaat verbaasd hoofdschuddend de bioscoop over alle ideeën die Herzog op je afvuurde"

De films zijn te zien bij LingeFilm, gevestigd in De Pluk aan de Rijksstraatweg 64 in Geldermalsen. Aanvang vrijdag- en zaterdagavond 20.30 uur, aanvang woensdagavond 20.00 uur en zondagmiddag 15.00 uur. Entree € 7,50 / LingeFilm FanPas € 5,00. E-tickets via www.lingefilm.nl