• Het team van de HartenHoeve samen met het team van Victor en de burgemeester (met witte blouse vooraan)

    Hartenhoeve

Moldaviërs ontroerd door meeleven

DEIL ,,Vrienden uit Nederland, bedankt voor jullie financiële en fysieke hulp bij het realiseren van een dagcentrum voor de gehandicapten en arme kinderen in ons dorp", schrijft de burgemeester van Crasnoarmeiscoe, Moldavië, op zijn Facebook pagina na de afscheidsbarbecue. Een team van de HartenHoeve uit Deil heeft in dat dorp tien dagen gebouwd aan een dagcentrum en aan verbinding.

Op hun blote voeten rennen de kinderen op het busje af waarmee het team van de HartenHoeve een laatste keer de hobbelige zandweg oprijdt naar het dagcentrum. Vandaag hebben ze voor alle kinderen een cadeautje uit Nederland.

Crasnoarmeiscoe is een vergeten dorp. Veel mannen werken in het buitenland. Anderen grijpen vanuit armoede en uitzichtloosheid naar de drank. ,,Maar wat heeft ons werk dan eigenlijk voor zin", vraagt een deelnemer aan Victor. Victor is de motor achter het project voor gehandicapten en kinderen in Crasnoarmeiscoe. ,,Door de kinderen een plek te bieden waar ze zich welkom en geliefd voelen, kunnen ze zichzelf ontwikkelen tot mensen die wat kunnen betekenen voor dit dorp."

VRUCHTBAAR PROJECT Via LivingStone kwam de HartenHoeve in contact met Victor. Wat het project extra bijzonder maakt is de samenwerking van mensen met een beperking uit Nederland met mensen met een beperking in Moldavië. De mensen van de HartenHoeve zijn wel wat gewend en maken heel snel en makkelijk contact met de bijzondere mensen daar. Met gebaren en geluiden maken ze grappen met elkaar. Victor vertelt: ,,Het is voor hen heel erg bijzonder dat ze gewoon mee mogen doen met jullie. Normaal worden ze altijd weggestuurd."

,,Deze cadeaus krijgen jullie niet alleen van ons, maar ook van alle mensen die vanuit Nederland met ons én met jullie meeleven", vertelt Christien van Harten aan de kinderen. Ze zingen een lied als blijk van dankbaarheid. Christien: ,,Deze tien dagen in Moldavië hebben we gezaaid door vriendschappen te sluiten. We hopen dat de mensen uit het dorp zelf zullen gaan oogsten, en opnieuw zaaien en zo steeds meer vruchten zullen voortbrengen." De burgemeester sluit zijn Facebook post af met: ,,Geachte dorpsgenoten, Deze mensen uit Nederland met grote ziel hebben tijd en geld verzameld om mooie dingen bij ons in het dorp te doen. Maar wat kunnen wij zelf doen voor onze kinderen?!"

Van 26 mei t/m 6 juni was een team van de HartenHoeve in Moldavië. Meer informatie over dit project is te vinden op www.hartenhoeve.nl/moldavie. Over een jaar gaan ze weer terug.