• De Vlinder

    Betuwefotograaf.nl
  • Foto: Harmannus Noot

Molendag Tielerwaard met recordaantal deelnemers

BEESD Zaterdag 14 november wordt van 10.00 -17.00 uur weer de Molendag Tielerwaard gehouden.

De polder- en korenmolens die in dit deel van het Gelders Rivierengebied staan, zijn werktuigen die door de eeuwen heen als pompgemaal en maalderij in bedrijf waren. Deze molens kunnen tot op de dag van vandaag nog water verpompen en graan tot meel vermalen en de molenaars van de Tielerwaard willen dit dan ook maar al te graag laten zien. Middels rondleidingen laten ze daarom alles horen over de geschiedenis en het type molen, maar natuurlijk worden ook de werking van de molen en de werktuigen getoond.

Dit jaar zijn er maar liefst 11 korenmolens en 7 poldermolens die zich die dag presenteren, een recordaantal. Het gaat om:

Korenmolens: De Bouwing, Rijksstraatweg 33 te Geldermalsen; Op Hoop van Beter, Kerkepad7 te Ingen; De Korenbloem, Molenstraat 2 te Zoelen; De Hoop, 't Jach 3 te Culemborg; Molen de Johanna, Prijsseweg 1 te Culemborg; De Vlinder, Appeldijk 5 te Deil; De Zwaan, Molenstraat 5 te Lienden; De Blauwe Reiger, Waalbandijk 249 te Haaften; De Vrijheid, Molendijk 14 te Beesd; Het Zeskantje, Waalbandijk 23 te Waardenburg

Poldermolens: De Marsch , Marsdijk 2 (buitendijks) te Lienden; Poldermolen Wadenoijen, Ophemertsestraat 13 te Ophemert; Poldermolen Geldermalsen, Watermolenweg 8 te Geldermalsen; Poldermolen Waardenburg, Veerstraat 19 te Waardenburg; Voorste of Hooglandsche molen, Zeek 30 te Hellouw; Achterste of Laaglandsche molen, Zeek 40 te Hellouw.

Activiteiten

Al deze molens zijn voor het publiek opengesteld en de molenaars zijn graag bereid de nodige tekst en uitleg te geven.De winkels van de korenmolens te Ingen, Beesd, Culemborg en Geldermalsen zijn deze dag ook open. Op de Korenbloem te Zoelen zijn diverse modelmolens opgesteld.

Bij de korenmolen de Vrijheid te Beesd wordt nog een speurtocht en een proeverij gehouden en staat koffie en koek klaar. Bij de poldermolen Waardenburg zijn er naast de rondleidingen ook een paar mooie modelmolens te bewonderen. Ook hier staat de koffie klaar.

De beide wipmolens te Hellouw zijn gerestaureerd. Nu wordt in de Achterste molen nog het bezoekerscentrum ingericht. De molenaars van de Voorste en de Achterste vertellen graag alles hierover.

Voor nadere informatie www.molensrivierengebied.nl /nieuws en www.molens.nl