Muziekpraktijk Toos Mugge/Lodewike van der Steen: vier geslaagde uitvoeringen

GELDERMALSEN De muziekpraktijk van Toos Mugge (piano, orgel) en dochter Lodewike van der Steen (viool, altviool) gaf op 6 tot en met 9 juli de jaarlijkse seizoen-slotuitvoering in de Centrumkerk in Geldermalsen. Het waren vier goed voorbereide, muzikale avonden met veel afwisseling en speelplezier.

Lodewike deed enkele jaren geleden eindexamen conservatorium in Viool en Altviool. Sindsdien heeft zij zich overtuigend op het muzikale terrein een plaats verworven. Zij is - tot op het hoogste niveau - een veelgevraagd meespeler in allerlei ensembles en orkesten, anderzijds breidt ook haar kring van viool- en altvioolleerlingen in Geldermalsen zich gestaag uit. Zij specialiseert zich als docente in de zogenaamde Suzuki-methode, een Japanse lesmethode voor alle leeftijden en met bijzondere aandacht voor de allerjongsten.

Zo kon men op de maandag genieten van de Kortjakje-variaties, zuiver en goed ritmisch gespeeld door enkele kinderen in de basisschoolleeftijd (begeleid op piano). Bij de wat groteren hoorde men al muziek van bekende componisten als Bach (Menuet), Vivaldi (de Vier jaargetijden), Mozart (Die Zauberflöte). Op de donderdag (orgel, piano, viool) was dit beeld overeenkomstig. Ook Lodewike zelf gaf een beeld waartoe gestaag studeren kan leiden: zij speelde een deel van de fraaie Frühlings-sonate van Beethoven, begeleid door Giliam Datema op piano.

Giliam loopt in deze praktijk al een aantal jaren mee als leerling van Toos Mugge. Hij speelde als overtuigend resultaat één der Impromptu's van Schubert. Belangrijk in deze muziekpraktijk is samenspel. Vooral met piano - muziekmaken in huiselijke kring - is dit een aantrekkelijk onderdeel en was op allevier de uitvoeringen ruimschoots aanwezig. Bijvoorbeeld bij het fraai gespeelde trio van Quantz (hobo, dwarsfluit, piano) voor de uitvoering waarvan leerlingen van enkele collega-docenten meespeelden. Toos laat ook haar orgelleerlingen uitgebreid aan bod komen. Op het De Koff-orgel speelde menig jong organist koraal- en ander werk.

De uitvoeringen werden goed bezocht door familie, vrienden en andere belangstellenden. Applaus, een dankwoord, een bloemetje, een drankje: het ontbrak er niet aan.