• SLG

Maak uw erf aantrekkelijker en doe mee met Dorpen in het Groen

OPHEMERT Wie als inwoner van het buitengebied van Est, Neerijnen, Ophemert en Varik-Heesselt graag hoogstamfruitbomen, fraaie haag of een vogelbosje op zijn perceel wil. Of wie zijn erf aantrekkelijker wil maken voor vogels, vlinders, egels en andere diere, kan meedoen aan het beplantingsproject 'Dorpen in 't groen'. Op 17 december houdt Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) een informatieavond in het Kulturhus/Huis op Hemert aan de Blankenburgsestraat 3 in Ophemert. De avond start om 20.00 uur. De koffie/thee staat klaar om 19.45 uur. Iedereen is van harte welkom.

Op de informatieavond vertelt een adviseur van SLG over de beplanting die in het gebied van nature voorkomt en geeft tips om erf of perceel diervriendelijk te maken. Door aanplant van inheemse bomen en struiken wordt een terrein weer aantrekkelijk voor allerlei diersoorten. De meidoorn bijvoorbeeld bloeit in het voorjaar en geeft voedsel voor wilde bijen en in het najaar komen de bessen waar vogels van smullen. Tevens wordt tijdens de bijeenkomst de mogelijkheden voor deelname aan het project toegelicht.

Deelname aan het project

Via dit project kunnen inwoners van het buitengebied van Est, Neerijnen, Ophemert en Varik-Heesselt op hun erf of perceel met subsidie bomen, knotwilgen, elzenrijen, struweelhagen en hoogstambomen aanplanten. Geïnteresseerden grondeigenaren kunnen een vrijblijvend en kosteloos bezoek krijgen van een adviseur van SLG. Deze vertelt wat er mogelijk is om de biodiversiteit en het landschap op hun terrein te versterken. In overleg met grondeigenaar wordt een beplantingsplan opgesteld dat past binnen het landschapstype waarin men woont. Naar verwachting doet SLG medio februari 2020 een gezamenlijke bestelling van plantmateriaal en ontvangen de deelnemers de bomen en de struiken tijdens een feestelijke uitdeeldag in de omgeving. De combinatie van gezamenlijke inkoop en subsidiemogelijkheden zorgen ervoor dat de eigen bijdrage voor deelnemers beperkt blijft. We hopen zo met elkaar te kunnen genieten van een groenere en aantrekkelijkere gemeente.

Aanmelden

Belangstellenden kunnen zich vrijblijvend aanmelden voor het project via het aanmeldformulier op de website www.landschapsbeheergelderland.nl. Kijk onder het kopje Activiteiten > Beplantingsacties. Voor meer informatie kan men contact opnemen met projectleider Freek Aalbers van SLG, bereikbaar op tel.nr. 026 - 3537444 of f.aalbers@landschapsbeheergelderland.nl

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente West Betuwe en provincie Gelderland.