• Nationale Natuurwerkdag 2017

    NW

Natuurwerkdag in Geldermalsen

GELDERMALSEN Op zaterdag 4 november wordt door heel Nederland de grootste en gezelligste vrijwilligersactie in het groen georganiseerd: de Natuurwerkdag. Ook in gemeente Geldermalsen geven vrijwilligers het landschap dan een onderhoudsbeurt. Hoogstambrigade West Betuwe neemt het voortouw.

Op zaterdag 4 november organiseert de Hoogstambrigade West Betuwe een informatie- en doemarkt. Van 10.00 tot 16.00 uur is iedereen welkom op het veld tussen molen De Bouwing en 's Heeren Loo (De Wieken, Geldermalsen).

Leer alles over het verzorgen van hoogstambomen: enten, aanplanten en snoeien. Je kunt zelf direct aan de slag om de fruitbomen op de Wieken onder begeleiding te snoeien. Leer wat je allemaal met het fruit kunt doen: appeltaart, jam, sap, tot aan cider toe. Pers je eigen verse appelsap of pof je appel boven een vuurtje.

De imker legt je graag uit waarom juist ook wilde bijen zo belangrijk zijn voor de bestuiving van fruitbomen. Er is natuurlijk honing te koop en informatie om je eigen tuin of balkon bij-vriendelijk te maken. De Fruitmotor maakt van restfruit heerlijke Betuwse Krenkelaar appelcider in coöperatief verband. Geniet en draag bij aan duurzame fruitteelt in de Betuwe.

De hoogstambrigade

De Hoogstambrigade West Betuwe bestaat uit een groep enthousiaste vrijwilligers die met ondersteuning van Stichting Landschapsbeheer Gelderland voor het behoud van hoogstamboomgaarden in de omgeving. Hoogstamboomgaarden zijn bijzondere elementen in het Betuwse landschap: mooi om te zien, heerlijk om van te plukken en met een grote ecologische en cultuurhistorische waarde.

Tijdens de Natuurwerkdag staat in de gemeente Geldermalsen de hoogstam fruitboom in het middelpunt.