• Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Natuurwerkochtend op De Koornwaard in Heukelum

HEUKELUM Vorig jaar was het een drukte van belang bij de inspiratieochtend op bedrijventerrein De Koornwaard in Heukelum. Eigenaar Robert Stephens vertelde belangstellenden over de ontstaansgeschiedenis van zijn natuurgebied. Een deskundige van Stichting Landschapsbeheer Gelderland vertelde over de salamanders en kreeftjes in de poel en het hoogstamfruit in het natuurgebied. Bewoners waren verrast over het natuurschoon en zijn enthousiast geraakt om mee te denken en te helpen bij het onderhouden en aanleggen van nieuwe landschapselementen bij de Koornwaard. Daarom is er op zaterdag 2 februari een werkochtend op de Koornwaard, waarbij de deelnemers gaan wilgen knotten en bomen en struiken snoeien. Wie mee wil doen, kan zich voor 1 februari aanmelden via landschapsbeheergelderland.nl/de-koornwaard/.


Op het natuurterrein van De Koornwaard zijn allerlei landschapselementen aangelegd die een onderhoudsbeurt kunnen gebruiken zoals een poel, hoogstamfruitbomen, wilgen. De deelnemers gaan daarom hoogstamfruitbomen snoeien, ruigtes afzetten, picknickbanken plaatsen, streekeigen bomen en struiken aanplanten en wilgen knotten. De werkochtend start om 9.15 uur met koffie en thee bij De Koornwaard aan de Appeldijk 17a in Heukelum. Om 9.30 uur is er een korte toelichting op de werkzaamheden en dan gaat men buiten aan de slag. Om 12.30 uur wordt de werkochtend afgesloten met een lunch. Neem laarzen of waterdichte schoenen mee want de grond kan nat zijn.


ACHTERGROND Enkele jaren geleden is eigenaar Robert Stephens gestart met de herinrichting van zijn bedrijventerrein met veel aandacht voor de kwetsbare natuur in de directe omgeving. Hij heeft allerlei landschapselementen aangelegd zoals poelen voor salamanders, hoogstamfruitbomen en andere inheemse bomen en struiken. De bevlogen eigenaar zoekt nu hulp van bewoners bij het onderhouden en aanleg van nieuwe landschapselementen.

De werkochtend wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente West-Betuwe en de provincie Gelderland.