• Bibliotheek Rivierenland

Neerijnen bezorgd over bibliotheek

NEERIJNEN Het basispakket van de bibliotheek Rivierenland wordt vanaf 2019 voor elke gemeente goedkoper. Maar de raad van Neerijnen is er niet blij mee.

door Wim Timmermans

Voor Neerijnen zeer belangrijke diensten om laaggeletterdheid tegen te gaan, blijken uit het basispakket verdwenen. Ze moeten vanaf 2019 apart en duur worden ingekocht. Dat moet dan wel in West Betuwe verband gebeuren.

Een aantal gemeenten in Rivierenland, waaronder Neder Betuwe, dreigde zich uit de samenwerking omtrent de bibliotheek terug te trekken. Ze vonden het basispakket, dat is het pakket dat elke deelnemende gemeente moet afnemen, te duur. Onder die druk is in Rivierenland besloten tot een kleiner basispakket. Eventuele extra diensten moeten apart worden ingekocht, in de vorm van modules. De prijs van het basispakket wordt daardoor voor elke gemeente lager.

SPEERPUNT De raad van Neerijnen heeft er grote moeite mee. Het tegengaan van laaggeletterdheid is uit het basispakket verdwenen. En juist dat is in Neerijnen al jaren een belangrijk speerpunt. Het moet vanaf 2019 apart worden ingekocht. Tegen veel hogere kosten omdat veel gemeenten er niet aan mee doen.

Het is nu aan de nieuwe gemeente West Betuwe om concrete afspraken te maken over welke diensten worden afgenomen van de bibliotheek. Volgens wethouder Jaap Andriesse (PvdA) neemt Neerijnen op dit moment meer diensten af van de bieb dan Lingewaal en Geldermalsen. Toch hoopt hij op beide andere gemeenten: „Ik ben zeer ambitieus en dat geldt nu ook voor Lingewaal en Geldermalsen. Maar hoe lang de polsstok is en hoeveel beide andere gemeenten bereid zijn uit te geven voor deze producten, weet ik op voorhand niet."