• ngarneerijnen1.jpg
    Kombord Neerijnen

Neerijnen verantwoordelijk voor opvang 55 vluchtelingen

NEERIJNEN Neerijnen krijgt de verantwoordelijkheid voor de opvang van 55 vluchtelingen. B en W krijgen daarvoor groen licht van gemeenteraad

De gemeente vangt deze mensen zelf op, maar het kan ook zijn dat ze in buurgemeenten worden gehuisvest. In dit laatste geval zijn de financiële consequenties voor rekening van de gemeente.

Burgemeester Harry de Vries kreeg donderdagavond van de gemeenteraad toestemming om de huisvesting verder uit te werken. De veiligheidsregio Gelderland-Zuid wordt geacht om 2.500 opvangplekken voor vluchtelingen te realiseren. Nijmegen (900) en Beuningen (300) hebben zich al uitgesproken voor de komst van asielzoekerscentra. Haast is geboden, omdat de kwestie al over twee weken opnieuw op de regioagenda staat.

De Vries kreeg niet zonder slag of stoot het groene licht. Oppositiepartij GBN vindt dat de besluitvorming te snel gaat en wil eerst dat burgers geraadpleegd worden. "Misschien spreken ze zich wel uit voor een asielzoekerscentrum met 300 plekken", zei GBN-fractievoorzitter Petra van Kuilenburg.

Ook SGP en vooral VVD lieten zich kritisch uit over de voorgenomen opvang. "We snappen dat gezinnen op de vlucht voor oorlog opgevangen moeten worden, maar het is wel even anders als het in je eigen straat of op de route naar school gebeurt", zei VVD-raadslid Aart van Wijk. Volgens SGP moet de gemeente vluchtelingen helpen, maar wel kritisch blijven. Raadslid Gert Jan van Weelden: "De islamisering van het vluchtelingengebeuren baart grote zorgen."

De inbreng van de twee coalitiepartijen schoot andere fracties in het verkeerde keelgat. PvdA-raadslid Hennie Challik, zelf dochter van gevluchte ouders, wees erop dat veel Nederlanders na de oorlog hun geluk beproefden in landen als Australië en Canada, en daar met open armen werden ontvangen. Wouter Kurpershoek (Voor Neerijnen), die vanwege 26 jaar oorlogsverslaggeving bewust afstand van de discussie nam, riep politici op om zich op feiten te baseren. "We moeten de inbreng niet starten met de angst dat kinderen niet naar school kunnen lopen. Uit onderzoek blijkt dat er nul procent toename is van criminaliteit op plekken waar een azc staat. Bínnen een azc zijn er wel problemen, maar dan gaat het om zaken als gestolen tandpasta."

NOODGEBOUWEN Burgemeester De Vries benadrukte dat vluchtelingen niet de woningen van Neerijnense woningzoekenden inpikken. Hiervoor komen bijvoorbeeld noodgebouwen. Gemeenten die meewerken aan de oproep van de overheid om vluchtelingen te huisvesten, krijgen een extraatje uit het Gemeentefonds, maar volgens De Vries is dat een slecht argument. "Ik durf mijn nek uit te steken voor 55 mensen. Neerijnen blijft heus wel Neerijnen: gemiddeld zes vluchtelingen per kern is op te lossen."