• Commissie: V.l.n.r. Angelique van Beuzekom, Hans van Hooren, Susan Ashworth en Denise Geerlings. Martin der Kinderen ontbreekt.

  • Bradley Cooper stars in BURNT

    Alex Bailey

Nieuw seizoen LingeFilm met het Film Food Festival op 7, 8 en 9 oktober

GELDERMALSEN Vrijdag 2 september start het filmseizoen van LingeFilm met de speelfilm 'Elle' van Paul Verhoeven. Het eerste seizoen in De Pluk was uitermate succesvol en LingeFilm is van plan dit een goed vervolg te geven. LingeFilm blijft op de vaste momenten vertonen, te weten woensdag-, vrijdag en zaterdagavond en op zondagmiddag.

Hans van Hooren, voorzitter van LingeFilm: ,,Na afloop van ons eerste seizoen in De Pluk hebben we een onderzoek gehouden onder onze bezoekers. Ze geven ons een ruime 8. Dat willen we natuurlijk graag zo houden. Daarom blijven we met onze 60 vrijwilligers bijzondere activiteiten organiseren en passen we zaken aan. Zo gaat de begintijd van woensdagavond naar 20.00 uur, een halfuurtje eerder omdat de meeste mensen de volgende dag weer vroeg naar hun werk gaan. Ook gaan we een test doen met middagvoorstellingen: op één dinsdagmiddag in de maand vertonen we een film om 15.00 uur, bedoeld voor mensen die overdag tijd hebben voor iets leuks. Ook leuk om te melden, is dat bij de Nederlandse film De Helleveeg op 24 september de regisseur van de film, André van Duren, aanwezig is om tekst en uitleg te geven over de verfilming van het gelijknamige boek van A.F.Th. van der Heijden. We hebben ook goed nieuws voor de kinderen; op zondagmiddag zullen we vaker kinderfilms gaan vertonen."

De trekker aan het begin van dit seizoen is het Film Food Festival dat op vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 oktober wordt gehouden. Eten, koken, culinair of gezond, we kunnen er niet omheen: 'food' is 'hot'. LingeFilm speelt daarop in met een driedaags festival in De Pluk in Geldermalsen. Hoogtepunt van het festival is de marathondag op zaterdag 8 oktober, wanneer maar liefst elf speelfilms en documentaires in drie theaterzalen worden vertoond.

Vrijdag 7 oktober wordt De Pluk een toprestaurant

Het startsein voor het festival is op vrijdagavond wanneer LingeFilm samen met chef-kok Laurent Schandrin een groots filmdiner voor 100 personen organiseert. Deze maaltijd wordt gevolgd door de speelfilm Burnt. Op de website staat alle informatie over het culinaire diner en de film.

Zaterdag 8 oktober hele dag 'Kijken en Proeven'

Film- en Eetliefhebbers kunnen op zaterdag van 13.00 tot 02.30 uur hun hart ophalen. Denise Geerlings, coördinator van het Film Food Festival: ,,We gaan deze zaterdag liefst elf films en documentaires draaien. Speciaal voor het festival worden er naast onze vaste theaterzaal nog twee filmzalen ingericht. Het bijzondere is dat aan elke filmvertoning een 'food'-activiteit gekoppeld is die wordt verzorgd door lokale chef-koks, producenten of sprekers die hun sporen op culinair gebied ruimschoots verdiend hebben. Films die we vertonen, zijn onder meer 'Noma, the perfect storm' over het restaurant in Kopenhagen dat meerdere keren tot beste restaurant ter wereld is verkozen. Na de film zal door Arjan de Boer van het Food Inspiration Institute verteld worden wat erbij komt kijken om aan de top te komen en te blijven. Door Christian van de Veerdonk van Restaurant Eten&Drinken uit Geldermalsen wordt een heerlijk gerechtje geserveerd. En zo gaan we dat bij alle films doen zoals Somm (over wijn), Bugs (over eetbare insecten), Tony (over eerlijke chocolade), It all starts with beer (met Culemborgs bier), Chef enzovoort. Een must voor ware culi's." Deze festivaldag gaat over in een festivalnacht met als afsluiting om 23.30 uur de vertoning van de culinaire filmklassieker, La Grande Bouffe.

Tussen alle filmbedrijven door kunnen bezoekers op het Foodplein in én buiten De Pluk genieten van vele lekkernijen van deze chef-koks en andere bedrijven uit Geldermalsen en omgeving. Het foodplein is de hele dag (13.00 - 20.30 uur) vrij toegankelijk.

Zondag 9 oktober Pierre Wind voor de kids

Op zondag 9 oktober verrast tv-kok Pierre Wind de jonge festivalbezoekers. Speciaal voor de kinderen worden die middag een aantal afleveringen uit de serie 'Bij Ron in het pension' vertoond. Pierre Wind speelt in deze serie de overijverige eigenaar van een pension. De opnamen van deze serie werden gemaakt in de Deilse gasterij 'De Os en het Paard'. Pierre komt in oktober graag naar Geldermalsen om kinderen hierover meer te vertellen en om wat lekkers te maken.

LingeFilm, klein theater met grootse ambities

Sinds de verhuizing van LingeFilm naar MFC De Pluk is het aantal bezoekers in een jaar meer dan verdubbeld. ,,Met dit Film Food Festival hopen we onze vaste, maar ook een nieuwe groep bezoekers aan te spreken", aldus Hans van Hooren. "We doen weer iets geheel nieuws en betrekken ook de regio daarbij. Ik ben daarom weer bijzonder trots dat wij als klein theater met enkel vrijwilligers zo iets groots als dit festival kunnen organiseren. Dus nog meer redenen om bij ons een filmpje te komen plukken het komende seizoen."

Kaartjes vanaf nu verkrijgbaar

Ga voor meer informatie en voor kaartjes voor de films van september en oktober én voor het Film Food Festival naar www.lingefilm.nl. Voor het festival koop je een kaartje voor een film plus de presentatie/proeverij. Kaarten zijn ook tijdens filmavonden aan de kassa van LingeFilm te koop. Het foodplein is de hele dag vrij toegankelijk voor iedereen.