• Marienwaerdt
  • Marienwaerdt

Nieuw streekproduct in Rivierenland

BEESD De afgelopen jaren is in het stroomgebied van de rivier de Linge door akkerbouwers, molenaars en ambachtelijke bakkers gewerkt aan een nieuw streekproduct. Het resultaat van deze smakelijke samenwerking is het Lingegraan. Een product dat bij een groot aantal lokale bakkers wordt verwerkt tot pure broden en koek.


Het Lingegraan is voortgekomen uit een project van Stichting Platteland Rivierenland, een netwerkorganisatie die innovatie in de regionale plattelandseconomie stimuleert. De stichting heeft hierbij steun gekregen uit het Regionaal Investeringsfonds van FruitDelta Rivierenland.
Uit onderzoek blijkt dat veel consumenten op zoek zijn naar producten uit de eigen regio. Het Lingegraan komt van landgoedakkers in de Betuwe, wordt bij molenaars in de regio gemalen en bij lokale bakkers verwerkt.

Op de molen gemalen graan zorgt voor een extra rijke smaak van het meel. Dit Lingegranenmeel wordt door de aangesloten ambachtelijke bakkerijen iedere dag vers verwerkt. Daarbij gebruiken ze de beste natuurlijke ingrediënten en wordt het met liefde en aandacht bereid. Dat is niet alleen heel lekker maar door de korte keten hebben de Lingegranen producten ook een eerlijke prijs waar je de lokale economie mee steunt.

Het assortiment bestaat uit een ambachtelijk volkoren brood, perfect voor bij het ontbijt of de lunch. Een klein tarwe volkorenbrood gevuld met walnoten en rozijnen wat heel goed past bij de borrel of de zondagsbrunch. En daarnaast zijn er 2 verschillende lekkernijen voor bij de koffie of thee. De broden en koekjes hebben allemaal hun eigen herkenbare naam en zijn te verkrijgen bij: Bakkerij Van Walderveen in Buren, Beesd, Waardenburg en Geldermalsen; Bakkerijen van De Jager in Leerdam, Asperen en Arkel; Landgoedwinkel van Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd; Betuwse molens en Molen de Vrijheid.